Apelacioni sud ukinuo presudu kojom se Vladimir Dimitrijević iz Dveri oslobađa optužbi za diskriminaciju LGBT zajednice 1

Udruženje „Da se zna!“ saopštilo je danas da je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu Višeg suda u Beogradu kojom se Vladimir Dimitrijević, predsednik Političkog saveta pokreta Dveri, oslobađa optužbi za diskriminaciju pripadnika LGBT+ zajednice, i predmet vratio na ponovno suđenje.

Udruženje “Da se zna!” je još marta 2018. godine podnelo pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv teksta Dimitrijevića pod nazivom „U odbranu prirodne porodice“ u kojem je napisano niz nenaučnih tvrdnji, uvreda i diskriminatornih izjava o LGBT+ zajednici u Srbiji, poput one da “homoseksualne veze nisu iskreno emotivne, nego požudne, sitnosopstveničke, hedonističke i potrošačke”, te da LGBT+ osobe ugrožavaju porodicu i porodične vrednosti.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je doneo mišljenje kojim zaključuje da je Dimitrijević spornim tekstom povredio član 12. Zakona o zabrani diskriminacije i preporučio mu da uputi javno izvinjenje LGBT+ zajednici.

“Kako se Dimitrijević oglušio o preporuku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da uputi javno izvinjenje, Udruženje “Da se zna!” je protiv Dimitrijevića podnelo tužbu Višem sudu u Beogradu radi zaštite od diskriminacije. Viši sud u Beogradu odbio je tužbene zahteve Udruženja i našao da nema osnova za utvrđivanje diskriminatornog postupanja Dimitrijvića sa obrazloženjem da Dimitrijević nema dovoljno veliku publiku do koje bi njegov tekst mogao dopreti, te se sud nije ni bavio samim stavovima Dimitrijevića koji su diskriminatorni prema LGBT+ zajednici”, ukazuju iz Da se zna!.

Zbog ovakve presude Višeg suda, ovo udruženje podnelo je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji je ukinuo presudu Višeg suda i vratio predmet na ponovno suđenje.

“Apelacioni sud je utvrdio da prvostepeni sud nije potpuno utvrdio činjenično stanje time što nije ni ulazio u diskriminatorne navode Dimitrijevića, već se samo bavio dometom njegovog teksta na publiku, pri čemu su bitno povređene odredbe parničnog postupka”, navode iz “Da se zna!” i pozdravljaju ovakvu odluku Apelacionog suda.

Naglašavaju da će se još snažnije svim pravnim sredstvima boriti protiv diskriminacije, nasilja i govora mržnje prema LGBT+ zajednici u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari