"A sutra, a šta za glasanje? Ništa nam nisu rekli": Zaječarski opozicionar sumnja da je bilo manipulacije romskim glasovima 1Foto: M.S.

Dok predsednik udruženja Društva Roma u Zaječaru Miljan Rašić kaže da nije bilo manipulacije romskim glasovima, odbornik opozicije Miloš Stojadinović tvrdi da osnovano sumnja da se pokušaj potkupljivanja birača romske populacije dogodio dan uoči izbora u zaječarskom selu Grljan.

Rašić je naveo da ne može da komentariše tvrdnje predsednika Romske partije Srđana Šajina da se manipulisalo romskim glasovima.

„Nisam merodavan da komentarišem izjave Srđana Šajina, ali ono što znam iz priča drugih ljudi, jeste to da je on „persona non grata“ što se tiče romske populacije. Znam da je on vođa neke romske političke organizacije koja se bavi romskom zajednicom, ali iz Austrije. Pa mene interesuje, kako se bavi Romima, ako je u Austriji, a ne u Srbiji“, ističe Rašić.

Sagovornik Danasa kaže da postoje zloupotrebe romske zajednice.

„U kojoj meri su te zloupotrebe, ja zaista ne znam, ali sam siguran da ih ima. Naša zajednica je vekovima na margini društva i svi nas gledaju kao zajednicu kojom se može lako manipulisati. Mi jedino što želimo je to da budemo ravnopravni sa svima“, objašnjava on.

"A sutra, a šta za glasanje? Ništa nam nisu rekli": Zaječarski opozicionar sumnja da je bilo manipulacije romskim glasovima 2
Foto: Glas Zaječara

Naš sagovornik ističe da Romi žele da ih ljudi vrednuju po tome da li su dobri ili loši ljudi, a ne po tome kojoj partiji pripadaju.

„Siromašnih ima u svim zajednicama, ali uvek se Romi etiketiraju kao najgori i najlakši za manipulaciju. O nama svi govore da smo zajednica koja laže, krade, koja nije vredna, a ja mogu reći da smo mi i vredni i pametni. Naša deca završavaju škole, fakultete i bore se da budu ravnopravni deo zajednice. Opet kažem ne želimo ništa posebno, samo želimo ravnopravnost“, napomilje Rašić.

On dodaje da na teritorija Zaječara živi oko 2.000 Roma i da svoje kuće imaju u svim delovima grada.

„Imamo i pripadnike naše manjine koji su zaista siromašni, nemaju stanove ili kiće, ali ima i onih koji rade kao nastavnici, ali su i na drugim funkcijama, ali ono što je loše, nemamo nijednog Roma u GU Zaječar“, kaže predsednik udruženja Društva Roma u Zaječaru.

Na naše pitanje da li je u Zaječaru bilo zloupotrebe u vezi sa glasovima Roma i šta se dogovaralo na sastanku u Grljanu dan pre izbora, Rašić odgovara:

„Taj sastanak je održan zbog organizacije Dana Roma, 8. aprila, a to što su neki od prisutnih komentarisali zašto ne pričamo o izborima, jeste zbog očekivanja pojedinih pripadnika naše zajednice da im neko nešto ponudi, pošto su nama vekovima manipulisali. Ja to želim da promenim“, objasnio je on.

Za razliku od Rašića, odbornik opozicije u Skupštini grada Zaječara Miloš Stojadinović kaže da osnovano sumnja da se pokušaj potkupljivanja birača romske populacije dogodio dan uoči izbora, u zaječarskom selu Grljan.

"A sutra, a šta za glasanje? Ništa nam nisu rekli": Zaječarski opozicionar sumnja da je bilo manipulacije romskim glasovima 3
Foto: Glas Zaječara

„U prostorijama MZ, gde je za 18 časova bio zakazan sastanak, zatekli smo određen broj Roma. Po našem dolasku na tu lokaciju, sastanak je ekspresno završen, dok su Romi koji su bili prisutni po odlasku na glas zbunjeno komentarisali: „A sutra, a šta za glasanje? Ništa nam nisu rekli“, kazao je Stojadinović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari