Žestoki sukobi između rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha u Gazi nastavljeni su juče, dok je Hamas preuzeo kontrolu nad gotovo celim pojasom Gaze. Sukobi su nastavljeni uprkos tome što su se dve strane u ponedeljak saglasile o primirju u cilju okončanja višednevnih sukoba u kojima je ubijeno 80 osoba.

Žestoki sukobi između rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha u Gazi nastavljeni su juče, dok je Hamas preuzeo kontrolu nad gotovo celim pojasom Gaze. Sukobi su nastavljeni uprkos tome što su se dve strane u ponedeljak saglasile o primirju u cilju okončanja višednevnih sukoba u kojima je ubijeno 80 osoba. Hamas je postavio ultimatum militantima Fataha u Gazi da polože oružje do danas u 16 sati, ili će im oni oteti oružje.
Mahmud Abas, palestinski predsednik, naredio je svojoj elitnoj predsedničkoj gardi da uzvrate udarac rivalskom Hamasu koji je čvrsto ščepao pozicije u Gazi. Odluku lidera Fataha podržao je i Zapad. Naredba Abasa da uputi svoju predsedničku gardu u sukob, prema mišljenju nekih analitičara, nastupila je veoma kasno, budući da su snage Hamasa već preuzele pozicije Fataha i imaju veliku nadmoćnost u većem delu Gaze.
Izvori bliski Abasu rekli su da će predsednik uskoro odlučiti da li će promeniti palestinski kabinet ili će raspustiti vladu i na taj način okončati tromesečnu vladu nacionalnog jedinstva. Na meti militanata Hamasa sada su Fatahovi bezbednosni i politički komandni centri u Gaza Sitiju, posle serije obračuna tokom kojih je Hamas osvojio brojne pozicije na severu i jugu. Hamas je, kako je preneto, preuzeo kontrolu nad štabovima Fatahovih preventivnih snaga bezbednosti.
Druga ključna bezbednosna pozicija, zgrada Nacionalne bezbednosti, bila je meta minobacačkih napada tokom protekle noći. U drugim delovima pojasa Gaze snage Fataha digle su u vazduh ključne pozicije radije nego da ih predaju, prenela je agencija Asošijeted pres.
I Abas i palestinski premijer Ismail Hanija iz redova Hamasa pozvali su sve strane u ponedeljak da obustave sukobe. Visoki zvaničnik Fataha izjavio je da je postignuta saglasnosti o listi uslova Hamasa za postizanje mira, uključujući i imenovanje ministra unutrašnjih poslova koji bi bio odgovoran za sve palestinske snage bezbednosti. Fatah je saopštio da je u principu prihvatio uslove, ali da je neophodan širi dijalog između dve strane.
Analitičari kažu da bi ukoliko se sukobi otrgnu kontroli Palestinci mogli da budu podeljeni između Zapadne obale pod upravom Fataha i Pojasa Gaze pod kontrolom Hamasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari