Pristalice palestinskog predsednika Mahmuda Abasa odbacile su optužbe da je on kovao zaveru protiv svog prethodnika, pokojnog Jasera Arafata, označivši ih pokušajem da se naruši jedinstvo partije Fatah. „Taj izveštaj je pun laži“, navedeno je u saopštenju Centralnog komiteta Fataha, objavljenom na veb-sajtu. Iza tih optužbi stoji Faruk Kadumi, generalni sekretar Komiteta, koji živi u Tunisu. „Kadumi pokušava da podeli Fatah i spreči održavanje šestog kongresa“, dodaje se u saopštenju.

Kongres o kojem je reč planiran je za 4. avgust. Biće to prvi takav skup u protekle dve decenije, a održaće se u Vitlejemu, na Zapadnoj obali.

Jedan neimenovani zvaničnik Fataha, lojalan Abasu, izjavio je da je Kadumi dao novinarima u Jordanu kopije izveštaja u kojem se obelodanjuje tobožnja zavera između Abasa i izraelskih lidera da ubiju Arafata godinu dana pre njegove smrti, u novembru 2004. Kadumi nije komentarisao ove izveštaje. Poznato je, međutim, da on već dugo kritikuje Abasa.

Od kako je izabran za predsednika januara 2005, posle Arafatove smrti, Abas se bori za vlast. Godinu dana nakon Abasovog izbora, Fatah je izgubio na parlamentarnim izborima od islamističkog Hamasa. Juna 2007. hamasovci su silom preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne Fatahu. Od tada umereniji Abasov Fatah dominira samo na jednoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali.

Ta podela ometa Abasove napore da vodi mirovne pregovore sa Izraelom. Hamas odbija da prizna tu zemlju, ranije sporazume s njom i odbaci nasilje. Podele postoje i u Fatahu. Osim Abasa za kovanje zavere protiv Arafata optužen je i bivši šef palestinske bezbednosti Mohamed Dahlan, koji je živeo u Gazi, javljaju izraelski mediji. Zanimljivo je da postoje i navodi da je Izvršni komitet Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), u kojoj je Fatah glavna partija, optužbe Kadumija označio „histeričnim“, naglasivši da je taj zvaničnik veteran PLO „izgubio političku i psihičku ravnotežu“. Takođe je rečeno da pati od „bolesnog uma“ jer, ako je imao dokaze o zaveri, mogao je da ih objavi posle Arafatove smrti.

„Očito je njegovo poodmaklo doba odgovorno za izjave koje je dao,“ rekao je Dahlan. Kadumi je dao novinarima protokol sa sastanaka na kome su Abas, Dahlan, bivši izraelski premijer Arijel Šaron i američki obaveštajni oficir planirali navodno da ubiju bivšeg palestinskog predsednika. U protokolu koji mu je Arafat dao na samrtničkoj postelji, stoji da je Šaron navodno rekao Abasu i Dahlanu da moraju sarađivati u eliminisanju političkih i vojnih lidera Hamasa, Islamskog džihada, vojnog krila Fataha, kao i Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari