Palestinski pokret Fatah, koji predvodi predsednik palestinske uprave Mahmud Abas, juče je održao svoju dugoočekivanu konferenciju, prvu od okupljanja u Tunisu 1989. Otvarajući kongres kojem je prisustvovalo više od 2.000 delegata, Abas je istakao da Palestinci žele mir sa Izraelcima ali da će otpor ostati kao jedna od opcija.

„Iako je mir naš izbor, imamo pravo na otpor što je legitimno prema međunarodnom zakonu“, izjavio je Abas. Nacrt programa Fataha sadrži nove forme otpora kao što su civilna neposlušnost protiv širenja jevrejskih naselja i barijera na Zapadnoj obali. U Nacrtu je ostavljena opcija „oružana borba“ ukoliko mir sa Izraelom ne uspe, ali se ne odbacuje jednostrano proglašenje palestinske države ukoliko mirovni pregovori ne uspeju.

Na pitanje povodom Abasovog korišćenja termina „otpor“, Mark Regev, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua izjavio je: „Izrael traga za istorijskim pomirenjem sa našim palestinskim susedima. Želimo mir i najbolji način da se to postigne jeste za pregovaračkim stolom“. Više od 300 delegata Fataha koji žive u Pojasu Gaze nisu dobili dozvole da otputuju u Vitlejem na konferenciju. Zbog takvih zabrana zvaničnika Hamasa, Fatah je zapretio da će uhapsiti članove rivalskog pokreta na Zapadnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari