Palestinski predsednik Mahmud Abas pristao je juče da nastavi pregovore sa Izraelom koje je prekinuo prošle sedmice u znak nezadovoljstva zbog nedavne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze. „Mirovni proces jeste strateški izbor i mi nameravamo da nastavimo pregovore“, navodi se u njegovom saopštenju koje je objavljeno posle susreta američkog državnog sekretara Kondolize Rajs s palestinskim pregovaračima Saebom Erekatom i Ahmedom Kureijem.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pristao je juče da nastavi pregovore sa Izraelom koje je prekinuo prošle sedmice u znak nezadovoljstva zbog nedavne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze. „Mirovni proces jeste strateški izbor i mi nameravamo da nastavimo pregovore“, navodi se u njegovom saopštenju koje je objavljeno posle susreta američkog državnog sekretara Kondolize Rajs s palestinskim pregovaračima Saebom Erekatom i Ahmedom Kureijem. Istoga dana Rajsova je razgovarala sa šefom diplomatije Izraela Cipi Livni i ministrom odbrane Ehudom Barakom.
„Izraelci i Palestinci nameravaju da nastave pregovore“, izjavila je Rajsova na konferenciji za štampu u Jerusalimu. Američki državni sekretar je rekla da postoji mogućnost da će dve strane održati prvi sastanak naredne sedmice na kojem će biti reči o ispunjavanju obaveza iz mirovnog plana osmišljenog posredstvom SAD. Rajsova se u utorak u kasnim večernjim časovima sastala sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i od njega zatražila da uloži napor kako bi se izbegla civilna stradanja u Gazi. Analitičari ocenjuju da će mnogo toga zavisiti od stepena nasilja u Gazi narednih dana. Na tom području juče je bilo mirno, za razliku od prethodne noći kada su izraelske trupe izvršile upad i sukobile se sa ekstremistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari