Palestinski predsednik Mahmud Abas želi da američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je u poseti regionu, izvrši pritisak na Izrael da obustavi građevinske radove u naseljima na Zapadnoj obali i otvori blokirane granice Pojasa Gaze, rekao je juče jedan njegov pomoćnik.

Klintonova je juče doputovala na Zapadnu obalu pod jakim obezbeđenjem i prvo se sastala s palestinskim premijerom Salamom Fajadom. Ona je ponovila da su SAD posvećene osnivanju palestinske države, a takođe je pohvalila Fajadov plan za ponovnu izgradnju Gaze.

Klintonova se kasnije sastala sa Abasom u njegovoj rezidenciji na Zapadnoj obali. Palestinski lideri traže znake promene u američkoj politici prema izraelsko-palestinskom konfliktu.

Američka državna sekretarska obećala je da će se u potpunosti angažovati u pravcu postizanja mira na Bliskom istoku, kritikujući izraelsko demoliranje palestinskih kuća u istočnom Jerusalimu kao „beskoristan potez“. Klintonova je jasno stavila do znanja da podržava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i njegovu vladu „kao jedinu legitimnu vlast palestinskog naroda“.

Abasov pomoćnik Saeb Erekat rekao je da palestinski lider zahteva da SAD zauzmu stroži stav prema Izraelu. „Glavna stvar jeste to da je potrebno da izraelska vlada prihvati rešenje o formiranju dve države i obustavi širenje nasilja“, kazao je Erekat. On je dodao da će Abas posebno obustaviti planove Izraela o izgradnji u istočnom delu Jerusalima, koji Palestinci žele da ubuduće bude njihova prestonica. Zvaničnici međunarodnih humanitarnih organizacija kažu da je potrebno da se otvore granice Gaze da bi se omogućila ponovna izgradnja. „Želimo da nam SAD pomognu da otvorimo prolaze da bismo dopremili materijal za građevinske radove u Gazi“, rekao je Erekat.

Izrael trenutno dozvoljava da desetak kamiona s humanitarnom pomoći svakoga dana uđu u Gazu, ali zabranjuje isporuku cementa, cevi i ostalog materijala neophodnog za rekonstrukciju. Izrael tvrdi da bi takve isporuke mogao da zapleni Hamas i iskoristi za izgradnju bunkera i raketa. Ofanziva Gaze nije zaustavila raketne napade, te je izraelska letelica juče bombardovala tri tunela na granici između Gaze i Egipta za koji se veruje da ga koriste ekstremisti za krijumčarenje oružja. Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je juče da su Klintonove izjave koje je dala tokom putovanja po Bliskom istoku „krajnje subjektivne u korist cionističke okupacije i ne odražavaju nikakvu promenu u američkoj spoljnoj politici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari