Na prvom sastanku sa predsednikom SAD Barakom Obamom, predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas zahtevao je od svog američkog kolege da izvrši pritisak na Izrael da obustavi širenje jevrejskih naselja. Abas je predložio i osnivanje Komiteta za nadzor, koji bi radio pod rukovodstvom Bliskoistočnog kvarteta, kako bi se obezbedile garancije da i Izraelci i Palestinci poštuju svoje obaveze.

 Palestinski predsednik se sastao sa Obamom deset dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao s Obamom u Vašingtonu, kada nije mogao sa sagovornikom u vezi s pitanjem naselja.

„Izrael mora u potpunosti da obustavi širenje naselja, što je u saglasnosti sa obavezama predviđenim akcionim planom kako bi prokrčio put za ozbiljne pregovore koji će dati značajne rezultate,“ rekao je Nabil Abu Rdajna, portparol Abasa, aludirajući na mirovni plan iz 2003. „To pitanje će biti na vrhu agende sastanka sa Obamom“, rekao je on uoči susreta dvojice predsednika, „“Druga stvar jeste ta što Izrael mora da prihvati rešenje o postojanju dve države, tako da možemo da obnovimo pregovore. Predsednik će reći Obami da ne želimo da samo slušamo ohrabrujuće reči, već takođe želimo da vidimo da se sprovode mere i akcioni plan, tako da možemo da spasimo region od nestabilnosti i nasilja,“ rekao je Rdaina.

„Zaista se nadamo da će SAD promeniti politiku sa onoga što je moguće na ono što je potrebno,“ rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat, „Ono što je potrebno jeste da viziju o postojanju dve države pretočimo u realni politički kolosek.“ Mustafa Bargouti, palestinski zakonodavac, izjavio je da bez pritiska iz Amerike na Izreal, neće biti napretka ka miru.“ Radio Izrael je objavio da je Abas rekao da će lideru SAD predstaviti nove ideje u vezi s akcionim planom i mirovnom inicijativom Arapske lige.

Kada je reč o pravu Palestinaca na povratak na nekadašnje teritorije, Abas je kazao da on ne zahteva da se pet miliona palestinskih izbeglica vrati u Izrael i napomenuo da ima razumevanje bivšeg premijera Ehuda Olmerta kada je reč o tom pitanju. „Nećemo uništiti Izrael,“ navodi se u njegovom saopštenju. Abasov savetnik Jaser Abed Rabo izjavio je da izraelska politika u Jerusalimu kvari sve izglede za postizanje mirovnog sporazuma. Rabo je tom prilikom takođe napomenuo da će Jerusalim biti centralna tema na sastanku Abasa i Obame. U intervjuu objavljenom na palestinskoj televiziji Rabo je zahtevao od Izraela da „zamrzne“ širenje naselja i otkloni kontrolne punktove s puteva na Zapadnoj obali.

Kako je preneo Radio Izrael, bivši komandant snaga bezbednosti Fataha Muhamad Dahlan kazao je da izraelska politika o naseljima na Zapadnoj obali i Jerusalimu „ubija“ rešenje o postojanju dve države. Kako se navodi, Dahlan je takođe u intervjuu za palestinsku televiziju izjavio da vlada izraelskog premijera Benjamina Netranjahua nije zainteresovana za uspostavljanje mira s Palestincima i obmanjuje američku administraciju i međunarodnu zajednicu tako što sprovodi simbolične mere, kao što su ukidanje punktova i vođenje pregovora o mirovnom procesu. 

Odbijen zahtev Klintonove

Jerusalim – Uprkos zahtevima SAD da se obustave građevinski radovi na Zapadnoj obali, Izrael to neće učiniti, rekao je portparol vlade. Mark Regev je izjavio da će sudbina naselja biti odlučena u okviru mirovnih pregovora s Palestincima. Njegove primedbe predstavljaju odbijanje zahteva državne sekretarke SAD Hilari Klinton, koja je rekla da sve takve aktivnosti treba da budu obustavljene. Naime, Klintonova je pozvala Izrael da bez izuzetka obustavi svako dalje širenje jevrejskih naselja na arapskoj zemlji. D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari