Kandidat na predsedničkim izborima u Avganistanu Abdulah Abdulah proglasio je juče pobedu, iako, po preliminarnim rezultatima, vodi njegov protivnik Ašraf Gani. „Van svake sumnje, mi smo pobednici na izborima“, rekao je Abdulah pred nekoliko hiljada svojih pristalica u Kabulu.


Nezavisna izborna komisija preksinoć je saopštila da je Gani osvojio 56,4 odsto glasova, a Abdulah 43,5 odsto, što su preliminarni rezultati drugog kruga predsedničkih izbora 14. juna. Predsednik komisije Ahmad Jusuf Nuristani izjavio je da to nisu konačni rezultati koji utvrđuju pobednika na izborima, i dodao da komisija treba još da razmotri žalbe na tok glasanja.

Abdulah je odmah po saopštavanju rezultata izjavio da je to prevara u Ganijevu korist, ocenivši da je to „državni udar“ na avganistanski narod, dok je Gani rekao da je njegova pobeda „osvojena po pravilima“.

Abdulah je bio favorit u drugom krugu, pošto je u prvom krugu u aprilu osvojio 45 odsto glasova, a Gani 31,6 odsto. Na prethodnim predsedničkim izborima, 2009. godine, na kojima je Abdulah izgubio u drugom krugu, takođe je optužio komisiju za krađu i druge izborne manipulacije.

Kriza oko izbora podriva nade Zapada u glatku smenu vlasti u Avganistanu uoči povlačenja američkih i savezničkih vojnika do kraja ove godine. Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je juče da će biti ukinuta finansijska pomoć Avganistanu, ako neko preuzme vlast na nelegalan način. Oba kandidata obećala su da će potpisati sporazum sa SAD čime bi bilo omogućeno da gotovo 10.000 američkih vojnika ostanu u Avganistanu.

Poginuli češki vojnici

Šesnaest ljudi, od kojih su četiri bili vojnici NATO, poginulo je juče u bombaškom napadu na istoku Avganistana, saopštile su vlasti i NATO, a odgovornost za napad preuzeli su talibani. „Hrabar borac aktivirao je eksploziv koji je imao na sebi i ubijeno je ili ranjeno 15 pripadnika bezbednosnih snaga“, saopštili su talibani. Vlasti, međutim, kažu da su poginula četiri strana vojnika, dva policajca i deset civila. Generalštab češke armije saopštio je da su kod baze Bagram poginula četvorica čeških vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari