ABS apeluje na posetioce Sabora u Guči da ne voze pod dejstvom alkohola 1Foto: EPA/DRAGAN KARADAREVIĆ

Agencija za bezbednost u saobraćaju (ABS) upozorila je danas posetioce Dragačavskog sabora u Guči da ne voze pod dejstvom alkohola i da, ako piju, koriste neko drugo prevozno sredstvo kako bi organizovali bezbedan povratak kući.

Loša procena saobraćajne situacije, loša percepcija, kasno i neadekvatno reagovanje, neke su od pratećih pojava koje ugrožavaju bezbednost kako vozača koji konzumiraju alkohol, tako i ostalih učesnika u saobraćaju, navedeno je u saopštenju.

„Apelujemo i na pravilno koriščenje pojasa jer ono u znatnoj meri smanjuje posledice u saobraćajnim nezgodama“, pozvao je v.d. direktora ABS Branko Stamatović.

On je naveo da će ABS biti prisutna u Guči sve vreme trajanja, gde će direktno razgovarati sa građanima koji će imati priliku da probaju simulatore upotrebe sigurnosnog pojasa.

„Tek nakon upotrebe simulatora građani shvate kako sigurnosni pojas štiti. To nam i jeste cilj, da se svi u saobraćaju vezuju, kako na prednjoj tako i na zadnjoj klupi. Da vezivanje sigurnosnog pojasa bude 100 odsto. Naša procena je da bi godišnje oko 100 ljudi manje izgubilo život da su u trenutku nezgode imali vezan pojas“, upozorio je Stamatović.

Načelnik saobraćajne policije u Čačku Radoslav Bošković rekao je da će policija kao i prethodnih godina tokom trajanja Sabora pružati pomoć učesnicima u saobraćaju ali i sankcionisati one koji načine saobraćajne prekršajima, prenele je ABS.

ABS će, zajedno sa ministarstvom unutrašnjih poslova, u saradnji sa organizatorima, biti prisutna i na ostalim festivalima koji okupljaju veći broj mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari