Bivši načelnik Službe vojne bezbednosti Aco Tomić saslušan je juče u svojstvu osumnjičenog u predmetu „Mladićevi jataci“, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, potvrđeno je Danasu u Tužilaštvu za ratne zločine. Tomić je posle saslušanja pušten na slobodu, ali nije za naš list želeo da komentariše jučerašnje saslušanje. On je uputio novinara na policiju i tužilaštvo, a kako saznajemo, Tomić je negirao tvrdnje koje mu se stavljaju na teret.


U okviru ovog predmeta, prema nezvaničnim informacijama, saslušano je i 12 svedoka. Kako se saznaje, Tomić je trebalo da bude saslušan još krajem decembra, ali je to odloženo zbog njegove bolesti. Inače, Tomić se lečio na Vojnomedicinskoj akademiji.

– Taj predmet datira od ranije i mi smo ga preuzeli iz opšte nadležnosti. On datira iz 2006. godine kada je Tomić pretio Vojislavu Koštunici, pa je posle toga Zoran Stojković izvršio pritisak da se obustavi postupak – rekao je za Danas izvor iz Tužilaštva za ratne zločine.

Podsetimo, emisija Insajder objavila je ranije da je istraga protiv Tomića i četiri oficira VJ za skrivanje Mladića obustavljena 2006. posle sastanka kod tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića. Bivša tužiteljka Drugog opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu Snežana Bogdanović napisala je službenu belešku u kojoj navodi da joj je naloženo da predmet povuče iz suda.

Tužilaštvo za ratne zločine krajem prošle godine preuzelo je deo spisa predmeta koji se odnosi na generala u penziji Acu Tomića i još četvoricu bivših oficira. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je deo ovog predmeta od redovnog tužilaštva, posle razgovora obavljenih sa republičkim javnim tužiocem.

Aco Tomić je bio osumnjičen da je uputio pukovnika Srboljuba Nikolića da zajedno sa pukovnikom Dragomirom Krstovićem prebaci Mladića vojnim vozilom iz objekta „Stragari“ u objekat „Krčmar“.

U zahtevu za istragu se navodi da je Tomić naredio pukovniku Nikoliću da primi sada pokojnog Jovana Đoga, koji je bio optužen za skrivanje Mladića, i da se sa njim dogovori o detaljima daljeg skrivanja haškog begunca kada napusti vojne objekte.

Mladić je prvo dovezen iz „Krčmara“ u Gardijsku brigadu na Topčideru, a Đogu je bio obezbeđen automobil „jugo florida“, kojim je haškog begunca prebacio u jedan privatni stan u Beogradu. Tužilaštvo je navelo da je Đogo sa majorom Milošem Čekovićem prebacio Mladića u stan u Ulici Peđe Milosavljevića, broj 24, u vlasništvu Ratka Vučetića.

Ovaj zahtev je avgusta 2007. godine povučen iz istrage, jer je redovno tužilaštvo, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, nastavilo da radi na prikupljanju informacija u tom predmetu, izjavio je u decembru te godine tadašnji postupajući tužilac Branko Stamenković.

Podsetimo, Aco Tomić je uhapšen u akciji Sablja 30. aprila 2003. posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Pretres stana Darka Mladića

Beograd – Policija je juče, po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, pet sati pretresala kuću Darka Mladića, sina haškog optuženika Ratka Mladića. Cilj pretresa, ističu u Tužilaštvu, jeste pronalaženje dokaza i materijala koji bi ukazali na to gde se skriva Ratko Mladić, jedan od dva preostala haška begunca.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, kaže za Danas da je zadovoljan jučerašnjom akcijom policije. On je dodao da je o akciji obavešten i Serž Bramerc, haški tužilac.

Pretres kuće Darka Mladića na Vidikovačkom vencu počeo je juče oko sedam časova i završen oko podneva. Više pripadnika Odeljenja za otkrivanje ratnih zločina MUP Srbije u civilu ušlo je u stan, u kome se tada nalazio Darko Mladić, njegova supruga i dvoje dece. Supruga je ubrzo odvela decu u školu i vrtić, a Darko je ostao u stanu da prisustvuje petom po redu pretresu stana otkad se doselio na Vidikovački venac.

Prema rečima advokat porodice Mladić, Miloša Šaljića, policija je pregledala rokovnike, slike i druge predmete koji su ih interesovali, ali nisu ništa našli. On je dodao da su poneli samo hard-disk, „na kojem su dečje igrice, jer nisu mogli da ga do kraja pregledaju“. Tokom pretresa, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice u uniformama sa prekrivenim licima, obezbeđivali su ulaz zgrade i puštali samo stanare u zgradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari