Štefan Verhan (59), unuk osnivača Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Konrada Adenauera, koji je napustio tu partiju u martu, sada je jedan od lidera Slobodnih birača, konzervativne partije koja je kritički raspoložena prema Evropskoj uniji i koja je do sada imala predstavnike samo u regionalnom parlamentu Bavarske i opštinskim većima širom zemlje.


Kao razlog za napuštanje CDU Verhan je naveo „politiku bez alternative Angele Merkel kojom zemlju drži unutar okvira evrozone po svaku cenu“. Ovaj advokat i konsultant za investicije rekao je da je bio besan kada je Merkelova 2010. odlučila da izdvoji paket pomoći za Grčku uprkos činjenici da se to, kako je naglasio, „ kosi sa ugovorom EU koji ne sadrži klauzulu o spasavanju od bankrota“. „Kao čovek CDU i Adenauerov unuk bojim se da ovo ne može ovako da se nastavi, da će Evropa da propadne ukoliko se tim zemljama nameće evro umesto da im se omogući da devalviraju svoje valute“, rekao je Verhan za Euobzerver povodom kongresa CDU koji je juče počeo u Hanoveru.

On je bio primoran, kako kaže, da borbu protiv toga povede van okvira CDU. „Merkel poput buldožera sve gazi. Svi koji predstavljaju opoziciju su napadnuti, a neki su se razboleli. To nije u duhu tradicije mog dede. Moj deda je osnovao CDU jer centrističke partije nisu bile sposobne da vladaju. Isti je sada slučaj sa CDU. Postala je birokratska mašina, a Slobodni birači će to osporiti“, rekao je Verhan i naglasio da CDU želi da predstavi Evropu kao dobru ideju koju je potrebno sačuvati, dok je stvarnost zapravo drugačija, budući da Grci izlaze na ulice, a ni Nemcima se ne dopada takva politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari