Severina VučkovićFoto: J. M. S./ATAImages

Advokat Čedomir Stojković izjavio je danas da je maltretiranje pevačice Severine Vučković na granici, sprovedno po naredbi Bezbednosno-informativne agencije (BIA), duboko nezakonito, vređa ljudska prava i demonstrira povratak u eru Slobodana Miloševića.

Stojković tvrdi da se mogućnost BIA da u sistem elektronske granične kontrole unese napomenu za policija da određenu osobu zadrži i obavesti BIA, koristi isključivo kada od konkretne osobe postoji opasnost od terorističih pretnji, organizovanog kriminala ili drugih mogućnosti za teško ugrožavanje bezbednosti Srbije.

„Ova mera sprovodi se samo ako postoje opasnosti takve hitnosti da bi bez zadržavanja tog lica bezbednost Srbije mogla da bude ugrožena. Suprotno tome, prema Severini Vučković, javnoj ličnosti, preduzete su ove mere zbog njene slobode izražavanja i javnog mišljenja“, naveo je Stojković u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, iz pitanja koja su pevačici postavili pripadnici BIA prilikom isptivanja na granici proizilazi jasno da se BIA interesovala za njene političke stavove i političko mišljenje.

„To znači da se BIA sada i otvoreno okrenula političkom aktivizmu koji je zakonom izričito zabranjen toj agenciji“, ocenio je Stojković.

Prema njegovim rečima, činjenica da je zabranjenu političku aktivnost BIA sprovodila na granici uz lišavanje slobode kretanja Severini Vučković, jer sva ta pitanja je BIA mogla da postavi i u Beogradu, uz redovan poziv, proističe da cilj zadržavanja nije bilo prikupljanje bezbednosnih podataka, već neformalno kažnjavanje pevačice zbog njenih javnih stavova, mišljenja i prava na protest.

On tvrdi da sam proces pregleda lica, vozila i stvari čak i kada postoji bilo kakva sumnja, traje manje od četiri sata, a obično najviše 30 minuta.

„Time su ljudska prava Severine Vučković duboko povređena, i to pravo na slobodu misli, savesti i uverenja, pravo na sloboodu mišljenja i pravo na slobodu kretanja“, naveo je Stojković i dodao da se na njenom primeru jasno vidi da je BIA kao „tajna služba“ potpuno vraćena na podešavanja devedesetih, eru Slobodana Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari