Advokat Čedomir Stojković: Učestvovao sam u šetnji na Evroprajdu, da vidim ko će da me kazni 1

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Čedomira Stojkovića koju je podneo protiv majora policije Radenka Ranisavljevića i pukovnika policije Dejana Bojovića, zbog zabrane šetnje u okviru Prajda. Odbijanje tužilaštva da postupi po njegovoj prijavi, odnosno navođenje da nema krivičog dela, Stojkovića, kako kaže, uopšte ne iznenađuje.

– Od tužilaštva u Palati pravde, pred čijim nosem se odvija najveća pljačka veka u Evropi, i to Beograd na vodi, nastao otimanjem državnog epicentralnog zemljištа vrednog više stotina miliona eura, po tajnom ugovoru koje tužilaštvo uopšte ne muči, niti traži da ga pročita, nisam ni očekivao nikakav rezultat. Ako se tužilaštvo ne zamara multiprofitom jeftine gradnje spavaonica na preskupom zemljištu Beograda na vodi, već svojom pasivnošču takva protivpravna razaranja nacionalnog potencijala podržava, onda je vrlo očekivano da će odbaciti krivičnu prijavu koja se protiv takvog sistema bori – ocenjuje Stojković za Danas.

Prema njegovim rečima, to je isto ono tužilaštvo koje je pre samo nekoliko dana javnim saopštenjem iznosilo neistine građanima da navodno mogu biti kažnjeni zbog pukog učestvovanja u šetnji ili okupljanju koje “MUP ne dozvoljava”, iako je znalo da to nije moguće po zakonima Srbije.

– I sad pitanje njima, koliko njih ste kaznili? Ako ste davali lažno upozorenje da će učesnici Prajda biti prekršajno kažnjeni, zašto ih niste kaznili? Učestovao sam u šetnji baš da vidim ko će da me kazni i po kom izmišljenom zakonu, i pogodište šta – niko me nije kaznio. I sad neko treba da veruje da tužilaštvo iznosi istinu u rešenju o odbačaju krivične prijave. Ni vi ni ja nismo deca – smatra naš sagovornik.

Ako su oficiri policije koji su zabranili Prajd to učinili po zakonu, kako tužilaštvo neistinito tvrdi, otkud onda da su ti isti oficiri posle obezbeđivali taj Prajd koji su zabranili?, pita Stojković.

– Ako su policajci zapravo obezbeđivali ono što su prethodno zabranili, to znači da je to od početka bio zakoniti skup i šetnja, i da nije ni mogao da bude uopšte zabranjen, pa sami tim ako je odluka o zabrani doneta, a doneta je, njome je prekršen zakon i počinjeno je krivično delo. S toga su razlozi tužilaštva za odbačaj krivične prijave smešni i neozbiljni – ističe Stojković.

On dodaje da su oficiri policije zabranili šetnju zbog navodne nemogućnosti da obezbede učesnike skupa, radi čijeg održavanje policija zapravo i postoji i prima platu.

– Ako su zbog bezbednosti zabranili šetnju, kako da je onda ta šetnja održana i sigurnost obezbeđena? Šetnja je održana. To je dokazalo da je policija prvobitno nezakonito zabranila šetnju, jer su tvrdili da bezbednosti nema. Održavanje bezbedne šetnje je dokazalo da je pitanje bezbednosti bio od početka lažan razlog za zabranu. A to je krivično delo. I konačno, rekordna brzina u donošenju odluke o krivičnoj prijavi, od samo četiri dana, što se nije desilo u istoriji tog tužilaštva, dokazuje da je ona tražena po kršu tužilačkih predmeta samo da bi odmah bila odbačena radi postizanja zadatog cilja – kaže Stojković.

Prema njegovim rečima, predsednik države je zloupotrebljavajući svoju političku moć već u avgustu vršio pritisak na državne organe da zabrane šetnju.

– On je govorio da šetnja neće biti održana, a posle dodao “makar ga i Bajden zvao”, kao da predsednik SAD nema preča posla. Time je on poslao poruku državnim organima, a posebno donosiocima odluka u policiji da ne smeju dozvoliti Prajd i da takve odluke moraju i doneti, što su oni pod tim političkim pritiskom učinili. Kada se zna da su ti ljudi podređeni još i Alesandru Vulinu, koji im je još uvek ministar, onda je jasno da su propadnici policije odluke donosili po političkoj naredbi i pritisku – ističe naš sagovornik.

On dodaje da ovim rekordno brzim odbacivanjem krivične prijave u roku od samo četri dana, tužilaštvo samo demonstrira da ono zna da su pripadnici policije počinili krivično delo ali pod političkim pritiskom predsednika države, i da hoće da ih što pre abolira od odgovornosti.

– Kada se ovo dovede u vezu sa time da je tužilaštvo pre samo nekoliko dana javno iznosilo neistine da je tobože moguće kažnjavati učesnike šetnje, onda i veverica na grani može da shvati da tužilaštvo ne radi u korist građana već u korist političke elite, na čelu sa predsednikom države, zbog čega im brojni kriminalci koji kupuju stanove u Beogadu na vodi, gde prosečni stanovi koštaju pola miliona eura i naplaćuju se u korist otimača tog epicentralnog zemljišta, šalju pozdrave sa prozora koji su naspram tužilačkih – poručuje Stojković.

„Krivična prijava koju sam podneo kao i ovaj tekst u novinama, ostaće svedočanstvo za istoriju kako su stvari u otetoj Srbiji funkcionisale ove 2022. godine”, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari