Novica AntićNovica Antić Foto: Beta/Miloš Miškov

Apelacioni sud u Novom Sadu je, na predlog Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, produžio za još dva meseca pritvor bivšem predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću i njegovom sindikalnom saradniku Predragu Jevtiću i to do 27. jula ove godine, saopštio je danas Antićev advokat Ivan Ninić.

Ninić je za Fonet rekao da je to treća odluka kojom se Antiću određuje mera pritvora i to će ukupno  biti „pet meseci koordinisane i sistematske represije prema njemu i njegovoj porodici“.

On je naveo da je Tužilaštvo kao razlog za pritvor navelo, a sud prihvatio, postojanje mogućnosti uticaja na svedoke koji treba da budu saslušani, dodavši da je Tužilaštvo je proširilo inicijalni spisak svedoka, tako što je predložilo 16 novih.

Sve ukazuje da je dinamika njihovog pozivanja i saslušanja takva da se opravda i pokrije vremenski opseg za koji je produžen pritvor, a pritom, na sve okolnosti na koje se svedoci saslušavaju, postoji pisana dokumentacija i ne postoji nijedan opravdani razlog da se Antić ne brani sa slobode, naveo je Ninić.

Uz ocenu da je dosadašnja istraga izgubila bilo kakav smisao, Ninić je ukazao da je i fokus i jedini cilj da se Antić zadrži što duže u pritvoru, da više nikome ne padne na pamet da ukazuje na „nepočinstva i malverzacije u sistemu odbrane“.

„Iz ugla tužilaštva svaki dinar koji je potrošen za poslovanje Vojnog sindikata naprasno postaje predmet navodne pronevere. To je opasan presadan i fenomen, koji preti da trajno i prinudno ograniči anutonomiju bilo kakvog sinikalnog delovanja i organizovanja u ovoj državi“, rekao je Ninić.

On je izrazio sumnju da su ovom predmetu, suštinski, sud i tužilaštvo samo jedna transmisija, koja sprovodi želje drugih pojedinaca i centara moći izvan pravosudne grane vlasti, koji su odlučili da Antiću „trajno unište život, zdravlje i zapečate karijeru u vojsci“.

Prema Ninićevim rečima, kod Antića su godinama prisutni zdravstveni problemi, koji se sada dodatno manifestuju u pritvoru i za četiri meseca je oslabio 35 kilograma, tako da su posledice po njegovo opšte zdravstveno stanje su neupitne.

„Na delu je flagrantna zloupotreba mere pritvora, koja se sada već tradicionalno u Srbiji koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima i svim pojedincima koji nisu na liniji glorifikacije politike aktuelnog režima“, kazao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari