Advokat Katarine Petrović o oslobađajućoj presudi: Stvari su proceduralne prirode 1Foto: Printscreen/Nova TV

Novi postupak protiv Katarine Petrović mogao bi da bude na jesen, a njen advokat Branko Ivković se nada da će trajati kratko, imajući u vidu ocenu drugostepenog suda. Međutim, dodaje da „svi znamo u kakvoj zemlji živimo“.

Podsetimo, Apelacioni sud ukinuo je presudu Višeg suda u Valjevu kojem je policajka Katarina Petrović oslobođena krivice za odavanje državnih tajnih podataka u vezi sa istragom koja je vođena protiv Nikole Petrovića, kuma predsednika Republike Aleksandra Vučića, a koji je svojim skupim „mercedes meklarenom“ izazvao saobraćajnu nesreću u Užičkoj ulici na Dedinju. Tada je povredio dve žene.

Njen advokat Branko Ivković pojašnjava da su stvari proceduralne prirode.

„U suštini, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Valjevu imajući u vidu protivrečnosti, kako mi to pravnici kažemo, između izreke i razloga koji su navedeni u obrazloženju presude. Konkretno, u jednoj rečenici, u izreci presude prvostepeni sud je za optuženu Katarinu Petrović doneo oslobađajuću presudu jer nije bilo dokaza da je ona učinila krivično delo. S druge strane, u obrazloženju presude prvostepeni sud nalazi da faktički u njenom postupanju nije bilo protivpravnosti pa nema ni krivičnog dela. To je nešto što upućuje na sasvim drugačiju ocenu i onda faktički to je ta protivrečnost na koju se i apelacioni sud pozvao“, objasnio je on, prenosi N1.

Sud dalje nije ni išao u analizu presude, jer faktički tu se i zaustavila ta analiza, naveo je Ivković, i dodao je ona ostavljena za sledeći put.

Na pitanje da li postoji mogućnost da dođe do nekih iznenađenja i drugačije odluke, odgovara „živimo u takvoj zemlji“.

„Zaista moram da kažem da u Višem sudu u Valjevu imamo jedan apsolutno korektan odnos. Kada će novi postupak biti konkretno, to zaista ne bih mogao da kažem. Najverovatnije će to biti negde na jesen. Neće tu biti, po našim nekim pretpostavkama, dugog suđenja, imajući u vidu da je drugostepeni sud ukazao samo na neke procesne nedostatke. Znači što se nas tiče, ovo je apsolutno čista stvar“, rekao je Ivković.

Katarina Petrović i dalje ne radi, jer je MUP reagovao disciplinskim postupkom prema Katarini Petrović.

Njen advokat kaže da je taj postupak u toku već godinu dana i da se nadaju da će na prvoj sledećoj održanoj raspravi on biti okončan.

„Kakva god odluka da bude, mi se nadamo da će to biti pravična, pravedna i zakonita. To je jedino moguće, a to je da se oslobodi odgovornosti. Ali, naravno, sačekaćemo i tu odluku. Njoj se stavljaju na teret da je učinila dve povrede radne obaveze. I tu moram da naglasim da smo uspostavili za sada vrlo korektan odnos. Ali, naravno, znamo gde živimo. Na to ne možemo već da utičemo. Nadamo se najboljem“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari