Nikola Lakićfoto FoNet Milica Vučković

Zastupnik porodice vodnika Dejana Stojkovića, koji je preminuo pre tri godine tokom priprema za vojnu vežbu na Pešteri, ocenio je da je to što još uvek nije završena istraga „bruka i sramota srpskog tužilaštva kojim rukovodi Zagorka Dolovac“.

On je na društvenoj mreži X naveo da tri godine Stojkovićeva porodica, njegove kolege vojnici i celokupna javnost čekaju da tužilaštvo okonča istragu.

„Nakon što su ispitani svedoci, urađena sva veštačenja, nakon tri godine ćutanja, Više tužilaštvo (u Novom Pazaru) kaže nismo nadležni, prebacuju predmet Osnovnom tužilaštvu. Ovo je direktna posledica uplitanja politike u postupak i vršenje nedozvoljenog pritiska od neposredno nadležnih u tužilaštvu, koja za posledicu ima sakrivanje istine i dalje odugovlačenje postupka“, istakao je Lakić.

Sto plus radiju je iz Višeg tužilaštva u Novom Pazaru potvrđeno da su „nakon sprovedenih predistražnih radnji, predmet ustupili Osnovnom javnom tužilaštvu na nadležnost i dalje postupanje“.

Stariji vodnik Vojske Srbije Dejan Stojković poginuo je 24. juna 2021. godine, tokom priprema za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“ na Pešterskoj visoravni, tako što se u borbenom vozilu BVP M80A ugušio, nakon što se u tom vozilu aktivirao sistem za gašenje požara halonom.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru navelo je prošle godine da je utvrđivanje uzroka smrti Stojkovića veoma složen predmet, a nakon što je donelo odluku o dodatnom veštačenju poverenom Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Iz tog tužilaštva su nabrojali sve procesne radnje koje su uradili do tada, među kojima je i saslušanje 17 svedoka i najavili da će o svemu „blagovremeno obaveštavati javnost“.

Rođaci Stojkovića, kao i predstavnici Vojnog sindikata, u pojedinim medijma su kritikovali predugo trajanje predistražnog postupka, smatrajući da se „namerno odugovlači i razvodnjava slučaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari