Advokat porodica dece ubijene u „Ribnikaru“: K. K. prebačen u drugo školsko odeljenje mimo svih procedura 1foto FoNet Ana Paunković

Suđenje roditeljima dečaka ubice iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, po privatnoj tužbi 27 članova porodica žrtava, odražano je danas u Palati pravde.

Kako se moglo čuti u sudnici, o prebacivanju K. K. (14) iz jednog odeljenja u drugo ne postoji nikakvi pisani tragovi, a advokat porodice žrtava izjavio je da sumnja da je sve urađeno mimo procedure, prenosi Nova rs.

Sa druge strane, otac učenice koju je K. K. ubio hicima iz pištolja, zatražio je u januaru ove godine da se njegova ćerka prebaci u drugo odeljenje, ali mu škola nikada nije odgovorila na taj zahtev.

Ognjen Božović, advokat koji zastupa sve porodice preminule dece, naveo je na samom početku da se oni protive spajanju parnice za krivičnim postupkom jer to nije celishodno, kao i zaustavljanje parničnog postupka.

Marina Ivelja, ispred kancelarije Borović, rekla je da pojedini braća i sestre nisu živeli sa preminulima, zbog čega je advokat Božović dostavio lične karte tužilaca i istakao da se protivi predlogu da postoji nepostojanje zajednice zivota.

Građansko pravna odgovornost je šira od krivične, te bi postojala sve i kada bi bili oslobođeni“, kazala je.

Božović je rekao da su od Ministarstva prosvete i Gradskog centra za socijalni rad zatražili dokumentaciju o tome da li su preduzete mere i aktivnosti o bezbednosti u školi, kao i dokumentaciju o izvršenom inspekcijskom nadzoru nakon događaja.

„Dobili smo informaciju da je to odeljenje formirano prilično netransparentnim postupkom“, rekao je.

Takođe je izjavio i da o prebacivanju dečaka-ubice iz jednog odeljenja u drugo ne postoje nikakvi zapisi i urađeno je bez procedure, kao i da je jedan od roditelja u januaru 2023. tražio da se prebaci u drugo odeljenje, a škola mu nije nikada odgovorila.

„Imamo osnova da sumnjamo da su dečaku roditelji pravdali izostanke koji nisu smeli da budu opravdani“, rekao je advokat i zatražio od škole da se dostave izveštaji o izostanku tokom 7. razreda, a u cilju lošeg vaspitanja od strane roditelja i zatražio da se pribavi kompletna istorija lečenja dečaka.

Advokatica dečaka je zatražila da se odloži suđenje do okončanja krivičnog postupka i rekla da su tužioci zatražili 100.000 evra po oštećenoj osobi.

Takođe zatražila je i da se veštači dečak ubica kako bi se utvrdila njegova sposobnost rasuđivanja u trenutku kritičnog događaja.

Predložila je da se saslušaju učiteljica, razredna u 5. i 6. razredu, kao i razredna u 7.

Glavni pretres je zakazan za 28. i 29. decembar.

Podsećanja radi, reč je o parničnom postupku po prijavi koju su podnele porodice stradale dece, a u kojima su istakle imovinsko-pravni zahtev zbog pretrpljenog duševnog bola usled smrti bliske osoba, kao i zbog straha.

Podneta je tužba u parničnom postupku u cilju opravdavanja privremenih mera koje su već određene, a koje se odnose na zabranu raspolaganja imovinom porodice dečaka ubice. Dakle, jednu tužbu su podnela ukupno 27 tužilaca, a u pitanju su članovi porodice ubijenih.

Kako je ranije pisano, tuženi su dečak ubica (14), njegova majka i otac.

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ranije usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da „obezbedi“ sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari