Advokat pritvorene Novosađanke osumnjičene za proganjanje profesora Jovine gimnazije: Htela je samo da zaštiti svoju ćerku koja je pretrpela nasilje u školi 1Foto: Danas/A. L.

Advokat Milan Alanović, koji zastupa Novosađanku N. Ž. (50) osumnjičenu za proganjanje zaposlenih u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, smatra da je određivanje pritvora do 30 dana bilo nepotrebno i pod pritiskom društvene nervoze zbog incidenata koji se dešavaju u školama.

Alanović je podneo žalbu na određivanje pritvora i sada se čeka odluka suda, a kako kaže, čitav slučaj je počeo u gimnaziji mesecima ranije kada je ova Novosađanka pokrenula postupak da bi zaštitila prava i interese svoje ćerke, kada je prijavila da je pojedini učenici i zaposleni zlostavljaju u samoj školi.

Dodaje, da se po prijavama postupalo bez učešća majke, zbog čega je ona potom podnosila prijave i tražila odgovore, kojih nije bilo.

– Priča nije crno-bela i ona je krenula mnogo ranije. Jedan postupak je bio pokrenut i završen je bez učeššća majke i kako ona kaže, podnosila je još nekoliko prijava protiv zaposlenih u toj školi očekujući bilo kakav odgovor, a ti odgovori nisu usledili. Još u januaru je majka pokušala da dođe na sastanak u školu koji joj je bio najavljen i na koji je bila pozvana zajedno sa ocem deteta, međutim, sat vremena pre zakazanog sastanka on je otkazan i ona je sutradan otišla u Centar za socijalni rad gde su dali izjavu šta se detetu dešavalo u školi – rekao je advokat.

On tvrdi da privedena Novosađanka nikada nije otišla u školu, te da se nikada nije lično obratila nekome od onih koji su oštećeni u krivičnoj prijavi.

Ona je bila suštinski nezadovoljna što niko nije sproveo valjan postupak, da se utvrde sve relevantne činjenice, pa konačno da se utvrdi i da li je možda i njeno dete odgovorno za neki incident koji se tamo desio ili je ipak odgovornost na strani drugih.

Samo ćutanje nadležnih u školi i upućivanje na mejl komunikaciju, kako kaže advokat, dovelo je do toga da kada je majka slala određene prijave, jer nije dobijala nikakve odgovore u vezi postupka, njoj su kao odgovori slate generičke poruke, koje suštinski nisu značile ništa.

– Ona oštećenima nikada neposedno nije izrekla nikakvu pretnju i nikada sa njima nije obavila bilo kakav neposredni razgovor, bilo nasilne ili nenasilne prirode. Niti ih je kontaktirala na društvenim mrežama, niti je šta slala na njihove privatne mejlove. Prosto, nije ih kontaktirala. Svi mejlovi koji su predmet prijave i navodne pretnje koja to u svojoj suštini nije, su slati na isključivo školski službeni mejl – nastavio je on.

Imao je uvid u te mejove i kako kaže, tu možda ima uvredljivih tonova, ali nipošto se ne može raditi o krivičnom delu proganjanja, posebno ne o pretnjama na život i telo zaposlenih. Ta komunikacija se po njemu možda mogla nazvati nepristojnom, ali to je nešto sasvim drugo i radi se o mogućem verbalnom deliktu.

Čudno je, ističe i smatranje prilikom određivanja pritvora, da je ovakvo slanje poruka „kriminogeno delo“ i da se radi o delu „velike društvene opasnosti“ iako je zaprećena kazna za tako nešto novčana ili maksimalna kazna zatvora do tri godine, što se u smislu krivičnog zakonika Srbije, smatra lakšim krivičnim delom.

– Žena od 45 kilograma je trebalo da predstavlja opasnost u našoj zemlji i njoj je određen pritvor iako se takva mera mogla preduprediti određivanjem mere zabrane napuštanja stana, zabrane prilaska, zabrane komunikacije sa oštećenima ili zabrane korišćena mobilnog telefona i elektronskih medija. Ovde se zbog društvene nervoze zbog prebijanja nastavnice biologije u beogradskoj školi diglo sve na toliki nivo, da se za verbalni delikt žena najstrožnije kaznila, iako je moguća kazna za ovako nešto čak i uslovna – rekao je Alanović.

Kako je objasnio, sporni mejlovi su slati u periodu aprila, maja i početkom juna. Od kada je prvi put bila u policiji da da izjavu o poslatim mejlovima, desetak dana nakon toga ona više nije slala mejlove, tvrdi njen advokat.

Međutim, u ponedeljak je lišena slobode i oduzeti su joj svi računari koji su bili u posedu nje i njene porodice.

– Ona je prijavila školi da je dete preživelo nasilje zbog čega je završilo u Urgentnom centru i od tada njeno dete ne ide u školu i moralo je da potraži pomoć psihijatra zbog stresa koje je doživelo. Ta dokumentacija postoji i ona je dostupna sudu i tužilaštvu – zaključio je advokat.

Podsetmo, N. Ž. iz Novog Sada osumnjičena je za proganjanje direktora i zaposlenih u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ i određen joj je pritvor do 30 dana.

Kako navodi list „Dnevnik“, rešenjem sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Novom Sadu, njoj je određen pritvor zbog sprečavanja mogućnosti da utiče na svedoke i zbog šanse da će ponoviti krivično delo za koje se sumnjiči.

Portal 021.rs preneo je da pritvor osumnjičenoj može da traje do 17. jula.

U saopštenju Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Školski odbor ističe da je ponašanje uhapšene imalo elemente fizičkog, psihičkog, emotivnog i digitalnog nasilja prema zaposlenima.

Školski odbor je dodao da je uhapšena žena u proteklom periodu podnosila prijave protiv gotovo svih profesora koji predaju njenoj kćerki.

U Jovinoj gimnaziji kažu da je isto tako prijavljivala i psihološko-pedagošku službu, sekretara škole, direktora škole, članove Školskog odbora i Saveta roditelja škole.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari