Advokat Siniša Lunić: Pokretanje krivičnih postupaka jedan vid odmazde politički moćnih elita protiv neistomišljenika i protivnika organa vlasti 1Foto: N1

Sudska praksa dela iz članova 320 i 309 Krivičnog zakonika, koji se odnose na dela protiv Ustava i bezbednosti Srbije, prilično je siromašna, jer sudovi i tužilaštva nisu sprovodili postupke za njih, iako smo bili svedoci nasilnog rušenja ustavnopravnog poretka i prekrajanja državnih granica, izjavio je večeras FoNetu advokat Siniša Lunić.

Da bi se ostvarilo biće tih krivičnih dela, propisane radnje moraju biti ostvarene na ozbiljan način i da postoji ozbiljna namera učinioca krivičnog dela u cilju rušenja ustavnog poretka. U suprotnom, može doći do zloupotrebe, jer je moguće da bi pokretanje krivičnih postupaka za ta dela bio jedan vid odmazde politički moćnih elita protiv neistomišljenika i protivnika organa vlasti, rekao je Lunić povodom privođenja i pretresa stanova aktivista angažovanih u borbi protiv rudarenja litijuma.

Lunić je izjavio da u svakoj državi takve optužbe predstavljajaju teške oblike krivičnih dela i da su za njih predviđene rigorozne sankcije.

U novije vreme je evidentno da je u Srbiji pokrenut izvestan broj postupaka za krivična dela iz te grupe. Po pravilu su to lica koja su na neki način izrazila protivljenje organima vlasti, naveo je Lunić.

On je ocenio da je paradoksalno da nadležna tužilaštva nisu pokretala postupke za navedena dela tokom devedesetih godina, kada je očigledno bilo rušenje državnog sistema, uključujući i nasilno prekrajanje granica, u svim mogućim pravcima, a pokreću ih danas u mirnodopskim uslovima i tokom integracije Srbije u evropske demokratske tokove.

Parcijalna pravda je gora od nepravde. Zašto do sada nije tako postupano, kada se znalo koliko su razne nevladine organizacije dobijale novca iz inostranstva? I sada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić setio toga, pa najavljuje da će da to objavi, rekao je Lunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari