Advokat Tešmanović: Privedeni predstavnici opozicije terete se za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka 1Foto: N1/printscreen

Predstavnici opozicije, koji su juče i danas privedeni zbog učešća u protestima ispred Skupštine grada Beograda, terete se za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i nasilničko ponašanje, saopštio je advokat Uroš Tešmanović.

Tešmanović je na konferenciji za novinare rekao da oni lišeni slobode i da je doneto rešenje o njihovom zadržavanju od 48 sati.

„Ono što je evidentno je da se radnje koje im se stavljaju na teret ne korenspodiraju sa težinom krivičnog dela koje je kvalifikovao tužilac a to je pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka, kao i krivično delo nasilno ponašanje na sportskim priredbama i javnim skupovima. Njima se konkretno na teret stavljaju radnje da su stajali u masi koja je pokušala da uđe u GS 24. decembra, da su gurali vrata i da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog uređenja, ali se u rešenju ne navodi na koji način su to činili“, rekao je on.

Napominje i da krivičnu prijavu još nisu videli, te da nijedna od radnji koja se pominje ne može biti osnov za lišenje slobode bilo koga.

Podsetimo, predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je ranije da je juče uhapšen odbornik u Skupštini Beograda Saša Damnjanović, a jutros i poverenik NPS u Kruševcu Predrag Petronijević, te da je to klasičan primer političkog progona neistomišljenika.

Očekuje se da će obojica biti danas saslušana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari