Pripadniku KBS-a osumnjičenom da je pucao na srpsku decu za Badnji dan, umesto teškog ubistva u pokušaju, sudi mu se za izazivanje opšte opasnosti 1Foto: TV Herc/Printscreen

Prvo saslušanje u slučaju ranjavanja dvojice mladića na Badnji dan u Gotovuši održano je 9. marta. Prema rečima pravnog zastupnika S. S. (11), Miloša Delevića, optuženi A. K. tereti se za „izazivanje opšte opasnosti“ i „posedovanje oružja“. „Nema pokušaja ubistva, što smo svi očekivali“, kazao je Delević u izjavi za KoSSev portal.

Dečak S.S. (11) i mladić M.S. (21) srpske nacionalnosti ranjeni su na Badnji dan u selu Gotovuša kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu.

Neposredno nakon incidenta uhapšen je osumnjičeni za napad. Reč je o tridesettrogodišnjem muškarcu A. K. sa Kosova, pripadniku KBS-a kom je potom određena mera pritvora.

U zahtevu Osnovnog tužilaštva za određivanje mere pritvora A. K, on se, pored izazivanja opšte opasnosti i upotrebe opasnog oružja, sumnjičio i za „teško ubistvo u pokušaju“.

Prvo ročište u vezi sa ovim slučajem održano je 9. marta, međutim, prema rečima advokata Miloša Delevića, optužnica, kao i spisi predmeta bili su ispisani na albanskom jeziku, pa je Delević zahtevao da se ročište odloži dok se dokumenta ne prevedu na srpski jezik.

Iako se A. K. sumnjičio i za „pokušaj teškog ubistva“, prema rečima Delevića, iz onoga što se moglo čuti od sudije, ali i iz zapisnika, A. K. se u optužnici tereti za „izazivanje opšte opasnosti“ i „upotrebu oružja“.

„Nema pokušaja ubistva, što smo svi očekivali“, kazao je Delević u večerašnjoj izjavi za KoSSev.

Na pitanje koliko je uobičajeno da se na zahtevu za pritvor nalazi jedno teško krivično delo, a da ga potom na optužnici nema, Delević kaže – „za sve postoji prvi put“.

„Neverovatno je da su dva lica, a pogotovo deca, ranjena, a da je ovakva politika. Cela javnost, čak i ona laička je zgrožena“, kazao je Delević, podsetivši na lavinu reakcija koje su usledile nakon što su dečaci ranjeni.

Delević je zato, kako je kazao za KoSSev, zahtevao od glavnog tužioca Tužilaštva u Uroševcu da izvrši procenu rada tužioca u ovom slučaju i tužilačkog saveta. On je ujedno zatražio od EULEX-a da prati ovaj slučaj, a zbog, kako je kazao, preblage kvalifikacije.

„Insistiraću da se kvalifikacija izmeni i da se on tereti za pokušaj teškog ubistva jer se radi o maloletnom detetu“, poručio je Delević.

Sledeće ročište zakazano je za četvrtak, 16. mart.

KoSSev portal se ranije danas obratio i Osnovnom Tužilaštvu zatraživši potvrdu da se A. K. tereti za izazivanje opšte opasnosti. Naš portal zatražio je i više detalja, ali odgovor Tužilaštva do objavljivanja vesti nije stigao.

Takođe, ni u kosovskim medijima do sada nije bilo izveštaja o tome da je pripremljena optužnica za A. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari