Vladan Batić, tadašnji punomoćnik porodica ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, tražio je da se izvrši uviđaj na licu mesta, odnosno u vojnom objektu „Karaš“ u Topčideru. Za postojanje tunela saznali smo 2009. godine. Kako bismo otkrili punu istinu, odnosno došli do ubica, od tužilaštva ćemo tražiti ponovni uviđaj na licu mesta, uključujući i ulazak u podzemne prostorije Karaša – kaže za Danas Predrag Savić, pravni zastupnik porodica Jakovljević i Milovanović.


Sa druge strane, advokat Božo Prelević, predsednik Nezavisne državne komisije koja je utvrdila da je gardiste ubila treća osoba, kaže za naš list da je komisija znala za tunel i podzemne prostorije još 2004. godine, da je dobila dozvolu da u njih uđe, ali ne i da se tamo sprovedu istražne radnje odnosno uzmu DNK tragovi.

Prema rečima Predraga Savića, ulaz u tunel za koji se pretpostavljalo da je trafo-stanica, otkrio je pokojni Vladan Batić.

– Nedaleko od mesta gde su ubijeni gardisti videli smo potpuno zarđala vrata, obrasla trnjem. Iako su mu rekli da je reč o običnoj trafo-stanici, Vladan Batić je insistirao da se ona otvore. Ključ su pronašli nakon dva sata, a ono što smo videli nas je potpuno iznenadilo. Pred nama je bio besprekorno izgrađen i uređen prostor – tajni ulaz, stepenište i tunel sa nizom hodnika i prostorija – navodi Savić. On dodaje da je od njih zahtevano da potpišu izjavu da neće otkrivati gde se nalaze tajni ulazi i koliko ih ima u podzemnom objektu Karaš.

– Ima ih više. Kroz neke može da prođe i vozilo. Dokument koji smo potpisali je označen kao službena tajna. Nekoliko puta sam tražio da se skine oznaka tajnosti u cilju istrage, ali to nije učinjeno – ističe Savić. Oznaka službena tajna nije skinuta sa dokumenta, ali je, kako kaže, spreman i krivično da odgovara zbog toga što je prekjuče, na 10. godišnjicu od pogibije gardista, govorio o tunelu kao novom saznanju u slučaju Topčider.

– Drugačije ne možemo da rešimo ovaj krivični slučaj i dođemo do ubica. Oni su najverovatnije ušli kroz tajni ulaz, ubili gardiste, a potom kroz isti i otišli. Sada ćemo tražiti sprovođenje niza istražnih radnji među kojima je i uviđaj na licu mesta, dostavljanje imena osoba koja su zadužena za održavanje tajnih prostorija u Karašu i njihovo saslušanje. Možda nekom od njih i proradi savest. Tražićemo i saslušanje svedoka koje je pomenuo Ratko Mladić – kaže Savić.

Podsetimo, Nezavisna državna komisija na čijem čelu je bio Božo Prelević utvrdila je da je gardiste ubila treća osoba, odnosno da nisu počinili ubistvo i samoubistvo, kako je prethodno saopštila Vojska. Izveštaj Nezavisne komisije predstavljen je 13. decembra 2004. godine.

– Postojanje tunela pominje se i u izveštaju. Ne bavim se politikom i ne ulazim u to zašto se on ponovo spominje. Želim im svu sreću da se slučaj okonča i pronađu ubice, jer činjenica je da su policija i tužilaštvo zakazali. Međutim, ne može se govoriti da nije bilo političke volje da se on reši, jer upravo je vlast tražila osnivanje nezavisne komisije da istraži da li je gardiste ubila treća osoba, što smo i utvrdili – ističe Prelević.

Na pitanje da li je tokom istrage Nezavisne komisije nešto označeno kao vojna tajna, naš sagovornik kaže da je „ceo taj objekat vojna tajna“.

– Karaš je jedna od najzaštićenijih vojnih tajni. Komisija je na kraju dobila dozvolu da u njega uđe, ali nisu mogli da nam obezbede referentne DNK tragove, kako bismo potvrdili ono o čemu se i u javnosti spekulisalo – da je tamo bio jedan od haških begunaca. Zbog toga nije ni bilo svrhe da u njega ulazimo, ako ne možemo da uradimo posao. Za nezavisnu državnu komisiju su radili sudski veštaci i njihovi nalazi su bili upotrebljivi i za sud i za tužilaštvo – navodi Prelević.

Davinić vodio novinare 2005.

Bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić je novinare RTS-a u februaru 2005. vodio u objekat Karaš. Sa njim su bili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske SCG, nakon što je Vrhovni savet odbrane dao saglasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari