Advokatica: Aleksandar Arsenijević sutra ili prekosutra pred sudiju, priveden na osnovu naloga tužilaštva ali i prijave Visara Silje 1foto-Aleksandar-Roknić Danas

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, koji je priveden i zadržan na 48 sati nakon zviždanja, tj. još jednog protesta tokom šetnje Erdena Atića, nalazi se u pritvornoj jedinici u južnom delu Mitrovice. Pred sud će biti izveden četvrtak ili petak, potvrdila je za KoSSev advokatica Jelena Krivokapić.

Ona tvrdi da je privođenje usledilo nakon prijave za navodno uznemiravanje, koju je podneo Visar Silja, opštinski službenik koji je danas bio u društvu Atića.

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević priveden je u poslepodnevnim satima. Aktivisti te stranke, zajedno sa svojim predsednikom, danas su još jednom izrazili svoj politički protest kada je gradonačelnik Severne Mitrovice šetao sa saradnicima.

Arsenijević je i ranije privođen zbog sličnih akcija, međutim, novina je to da je hapšenje izvršeno na osnovu direktnog naloga tužioca uz optužbe za navodno uznemiravanje, ali i da nije pušten, već da mu je određeno 48-časovno zadržavanje, piše portal KoSSev.

Privođenje Arsenijevića prethodno su osudili građanski aktivisti, kao i stranka Srpska demokratija iz koje su naveli da im je prekršeno pravo na protest, te da je hapšenje neosnovano.

Lider Srpske demokratije sada se nalazi u pritvornoj jedinici pri stanici policije u južnom delu Mitrovice, potvrdila je Jelena Krivokapić.

Ona je večeras posetila Arsenijevića, najavljujući da će ponovo otići kako bi mu odnela lekove, ali i da fizički policiji preda punomoćje.

„On je dobro, dobro se drži. Kaže da se nije nadao ovome jer ništa pogrešno nije uradio. Izjavio je da je držao distancu od 10 metara i da ni na koji način nikog nije ugrozio“, poručuje Krivokapić.

I ona sama kaže da nije očekivala da će Arsenijeviću biti određeno zadržavanje.

„Ja sam se zgranula kada sam čula. On je dao odličnu izjavu. Protest je njegovo pravo zagrantovano ustavom, konvencijama. Ne znam zašto je to baš danas odlučeno – da bude zadržan“, kazala je.

Krivokapić najavljuje da će Arsenijević biti izveden pred sud u roku od 48 sati.

„Možda ga izvedu sutra, a možda odlože za prekosutra, ukoliko žele da odugovlače, jer 48 sati ističe prekosutra. Ne znam kako će postupiti“, kazala je.

Dodaje da joj za sada nisu dostavljeni nikakvi spisi iz tužilaštva, odnosno da će ih imati kada se izađe pred sud.

Ipak, potvrđuje da se Arsenijević tereti za krivično delo uznemiravanje iz člana 182, odnosno da „više ne pričamo o prekršajima“.

Privođenje na osnovu prijave Visara Silje

Upitana o navodima policije da je hapšenje izvršeno direktno na osnovu naloga tužilaštva, Krivokapić kaže da nije prekršena procedura, odnosno da to nije sporno.

„Međutim, oni nisu imali nijedan argument zbog čega. Praktično mu dođe – ‘dosadio si nam više, hajde u zatvor’. Policajci su se, po meni, ponašali profesionalno. Međutim, stvar je u tome što mu se stalno spočitavalo – ‘ti ideš i duvaš u pištaljku, smetaš ljudima’. To je van zdrave pameti da se na taj način govori o čoveku koji se bavi politikom i koji protestuje“, navela je.

Govoreći dalje o nalogu tužilaštva za ispitivanje i zadržavanje Arsenijevića, Krivokapić, međutim, tvrdi da su nalogu zapravo prethodile prijave protiv Arsenijevića, barem dve, koje je navodno podneo Visar Silja.

„Visar Silja je podneo krivične prijave protiv njega. Verovatno se ciljano išlo da bude od iste osobe, jer je Arsenijević njega okarakterisao kao nekog ko odlučuje o svemu, da se gradonačelnik ne pita. Arsenijević je kazao da nije njega pratio“.

Krivokapić ujedno prenosi da je Arsenijević naznačio da protestuje jer je lokalna vlast „protiv Srba“, ali i da je izneo viđenje da je cilj privođenja „da bi ga sklonili iz javnog života“.

„Ovo što se desilo je verovatno vezano i za sve njegove aktivnosti“, dodala je.

Arsenijević je od avgusta pa sve do današnjeg dana, hapšen pet puta. On je, naime, tokom posete predstavnika centralnih i lokalnih vlasti, zajedno sa saborcima iz ove partije, a neretko i građanima, izražavao protest u okviru uobičajenog zviždanja u pištaljku, a posebno prilikom posete ministara iz Prištine, kao i kosovskog premijera.

KoSSev portal se večeras obratio upitom Visaru Silji – da potvrdi ili demantuje navode o podnošenju prijave protiv Arsenijevića, odnosno saopšti zbog čega je to učinio. Odgovor je izostao do objavljivanja ove vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari