Advokatica: Policija u Vršcu bez razloga zastrašuje i izlaže stresu ženu u petom mesecu trudnoće 1Foto: Z. S. M.

Advokatica Sara El Sarag izjavila je danas da je nedopstivo da policija izlaže stresu i zastrašivanju nekadašnju aktivistkinju Zoranu Crnojević koja je u petom mesecu trudnoće.

Sara El Sarag je agenciji Beta kazala da nije postojao nijedan razlog da aktvistkinja iz Vršca Zorana Crnojević juče bude privedena na višečasovni razgovor u policiji i da joj pre toga bude pretresen stan.

„Crnojević zbog trudnoće već mesecima ne učestvuje u organizaciji ekoloških ili bilo kojih drugih protesta i to u Vršcu svi znaju, pa i u policiji. Besmisleno je da se, zbog navodnog, odnosno nepostojećeg pozivanja na nasilno rušenje ustavnog poretka, izda nalog za pretres njenog stana i za privođenje u policiju“, kazala je advokatica.

Naglasila je da apsolutno nije postojao nijedan razlog za privođenje Zorane Crnojević, jer je ona prestala s aktivizmom zbog trudnoće.

„Kada je Zorana upozorila policajce da je u drugom stanju, oni su kazali da ipak moraju da je povedu u policijske kancelarije na razgovor koji će trajati 10 minuta. Međutim, taj razgovor je trajao skoro četri sata“, navela je Sara El Sarag.

Dodala je da je Zorani Crnojević oduzet mobilni telefon.

„Policajci su ispitivali Zoranu da li je administrator grupa ‘Eko straža’ i ‘Aktivizam’. Ona se zbog trudnoće za ove proteste uopšte nije aktivirala i nije ništa objavljivala“, objasnila je advokatica i navela da krivično delo koje se stavlja na teret Zorani Crnojević nije pravno održivo.

„Cilj vlasti je bio da se ona, kao dugogodišnji aktivista, zastarši“, ocenila je Sara El Sarag.

Zorana Crnojević se javnosti obratila preko društvenih mreža s porukom da „udar na pojedince neće uticati neće uticati na sve one koje veže zajednička ideja o demokratski uređenoj pravnoj državi i zdravoj životnoj sredini“.

Pokret Kreni-promeni saopštio je da je u poslednjih nedelju dana policija privela i uhapsila oko 40 aktivista zbog učešća u organizaciji protesta zbog najave otvaranja rudnika litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari