Advokatica Sara El Sarag: Zloupotreba zakonskih prava odugovlači suđenje Miroslavu Aleksiću 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Cilj je da se niko ne tuži, da se dođe u letargičnu fazu i tamo gde tražite pravdu da je obesmisle, ocenila je danas advokatica Sara El Sarag povodom suđenja vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću koje traje duže od 1.360 dana, a okrivljeni za silovanja i polna uznemiravanja nije došao na ročište zbog, kako tvrdi odbrana, lošeg zdravlja.

„Zakonske mogućnosti koje su date i okrivljeinma i oštećenima na raspolaganje dovode do dugog trajanja svih sudskih posupaka, pa i tog“, rekla je El Sarag za FoNet.

Ona ističe da je ipak reč o slučaju u koji su uključene i javne ličnosti, pa se ročišta brže zakazuju.

„Suđenje Miroslavu Aleksiću traje 1.361 dan. On se još jednom nije pojavio na ročištu. Prethodno je prekinuo jer mu je naglo pozlilo, jer je sudija odbijao pitanja advokatu, mada je minutama pre toga pušio cigarete ispred suda, kao i posle prekinutog ročišta. Advokat odbrane Zoran Jakovljević u sudnici je otišao korak dalje od neprimerenih pitanja – prešao je na pretnje svedocima. ‘Mnogo si ti hrabra’, ‘Bolje bi bilo da se ne mangupiraš, jer ne bih voleo da imaš posla sa mnom’, samo su neke od pretnji upućenoh svedocima“, navela je juče na Instagramu jedna od oštećenih Milena Radulović.

Advokatica Sara El Sarag je ukazala na mogućnost zloupotrebe prava koja su okrivljenom data na raspologanje tokom krivičnog postupka.

„Prošli put se procenjivalo da li je on procesno sposoban. Sada se koristi druga situacija, sa lekarskim izeštajima, da on nije zdravstveno sposoban. To je sve propisano zakonom i on koristi odredbe koje mu zakon dozvoljava“, objasnila je El Sarag.

Ona je dodala da su u takvim procesima poistovećene privatne i državne zdravstvene ustanove, a pitanje je odakle je Aleksićev izveštaj lekara ili potvrda o sprečenosti da pristupi ročištu.

„Ako sud smatra da lekarski izveštaji nisu dobri i da su zloupotrebljeni, on može da to ne uzme u obzir sledeći put, pa da ga kazni“, navela je El Sarag.

Aleksić se juče nije pojavio na suđenju, a optužen je za više krivičnih dela silovanja i polnog uznemiravanja. Zbog izostanka Aleksića sa ročišta, sudija je naložio zdravstveno veštačenje stanja okrivljenog.

Naredno ročište zakazano je za 14. oktobar, kada je predviđen nastavak ispitivanja svedoka.

Vlasnik škole glume uhapšen je 16. januara 2021. godine, a optužnica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podneta je sudu 21. aprila iste te godine. Optužnica tereti Aleksića za više krivičnih dela na štetu sedam devojaka.

Njega je prva prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo su se optužbama protiv njega pridružile i druge devojke.

Aleksić se tereti za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva kvalifikovana u produženom trajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari