Advokati i javni beležnici o napadu na Dragoslava Ljubičanovića 1Foto: Advokatska komora Beograd

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda zahtevaju od organa krivičnog gonjenja, povodom napada na advokata Dragoslava Ljubičanovića u kancelariji javnog beležnika, da najhitnije preduzmu sve potrebne mere kako bi se identifikovala lica koja su nanela telesne povrede advokatu dok je svojim klijentima pružao pravnu pomoć.

Posebno zabrinjava nestručno postupanje javnog beležnika Zorana Rafailovića koji je u ostavinskom postupku ne samo propustio da konstatuje identitet prisutnih lica i odbio da unese u zapisnik da postoji vanknjižna imovina ostavioca, već je na insisitiranje advokata da mora da u skladu sa zakonom i u zapisniku konstatuje i tu imovinu, bahato odbio da to učini i naložio svojim zaposlenima da advokata izbace iz kancelarije, navodi se u saopštenju.

Apsolutno je nedopustivo da se razmena pravne argumentacije okonča fizičkim napadom na advokata, navode dve advokatske komore u saopštenju i podsećaju da javni beležnik ima posebnu odgovornost za vođenje postupka i da ukoliko je potrebno uspostavi red pozivanjem policije, a ne primenom sile.

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda ističu da je napad na njihovog kolegu napad na sve advokate, zbog čega insisiraju da se svi odgovorni za ovaj inicident sankcionišu u skladu sa zakonom.

Javni  beležnici: Bez uloge tužioca i sudije

Javnobeležnička komora Srbije saopštava večeras da neće uzimati ulogu tužioca i sudije u slučaju nemilog incidenta u kancelariji javnog beležnika Zorana Rafailovića, već će, poštujući načelo kontradiktornosti, pažljivo razmotriti argumente pre ishitrenog donošenja bilo kakvih zaključaka.

U interesu pravde i utvrđivanja istine, Javnobeležnićka komora obaveštava javnost da je ovom nemilom događaju prisustvovao veliki broj svedoka, koji mogu dati iskaz u odgovarajućem postupku.

Nažalost, postoje ozbiljne indicije da je u konkretnom slučaju javni beležnik bio izložen fizičkoj i psihičkoj torturi, ukazuje Javnobeležnićka komora.

Zarad dobrih odnosa javnobeležničke i advokatske profesije, verujemo da će nadležni državni organi utvrditi ko je u konkretnom slučaju odgovoran, ističe Javnobeležnička komora Srbije, koja najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, bez obzira na to ko je učinilac.

Notar Zoran Rafailović : Da se preduzmu disciplinske mere

Javni beležnik Zoran Rafailović predložio je danas Advokatskoj komori Beograda da preduzme disciplinske mere protiv člana ove komore advokata Dragoslava Ljubičanovića, koji mu je, kako navodi, pretio i fizički napao zaposlene u njegovoj javnobeležničkoj kancelariji.

U saopštenju Rafailović objašnjava da je na ročištu za raspravljanje zaostavštine, dozvolio, pored naslednih učesnika, a na njihovu molbu, prisustvo trećeg lica-muškarca koji se nije predstavio, ali je rekao da je po zanimanju advokat, bez punomoćja za zastupanje u konkretnom slučaju, već u funkciji pravnog savetnika stranaka.

Tokom utvrđivanja sastava zaostavštine, navedeno lice je insistiralo u ime stranaka da određena imovina uđe u sastav zaostavštine ostavilje, te kada sam našao da je ovaj zahtev neosnovan, napravio je incident, koji je počeo vređanjem javnog beležnika i zapisničara i pretnjama da „ukoliko imovina ne uđe u sastav snosićete posledice“, naveo je Rafailović i dodao da je sve izrečeno nasilničkim i glasnim tonom-vikanjem.

Prema rečima Rafailovića, ročište je tada prekinuto, ali je pravni savetnik stranaka odbio je da napusti ročište, kao i kancelariju i nastavio da preti, a na kraju je fizički napao zaposlene u kancelariji.

O svemu što se dogodilo mogu svedočiti svi zaposleni u kancelariji, tvrdi Rafailović, i još najmanje dvadeset prisutnih stranaka.

Istog dana navedeno lice podnelo je prijavu komori protiv mene, kojom prilikom sam saznao da se radi o Dragoslavu Ljubičanoviću, advokatu iz Beograda, predočio je javni beležnik.

Posebno izražavam žaljenje jer ovakvo ponašanje nije očekivano od advokata, imajući u vidu da javni beležnici postupaju isključivo u skladu sa javnim ovlašćenjima koja su im poverena zakonom, zaključio je Rafailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari