Čuvanje kvaliteta ili nezakonita diskriminacija: Zbog čega je u Beogradu nemoguće postati advokatski pripravnik sa diplomom privatnog fakulteta?

Ostavite komentar


  1. Po meni pravilna odluka. Samo medjunarodna priznati privatni fakulteti treba i kod nas da se priznaju. Zbog tih privatnih sada imamo slučajeve političara koji su bili vozači, ložači, čistačice i td a da sada imaju po dva fakulteta.

  2. Ako dobiju državnu akreditaciju, ko je Komora da im to osporava? Može samo da insistira da se ti fakulteti ukinu, ako smatraju da nisu dovoljno kvalitetni.

  3. Pravnici su a ne postuju zakon. Ako privatni fakultet ima licencu za rad i radi po zakonu onda ga kao takvog treba i priznati. Ako se pokazalo da ne zadovoljavaju, nemojte im davati licence i uzimati pare od studenata. Ukoliko se plasite korupcije, na drzavnim fakultetima je ima vise nego na privatnim. Drzavni sistem obrazovanja je toliko los da pozelim da dete upisem u privatnu OS jer je drzavna toliko zastarela, preobimna,nemotivisuca, ne kriticna, korumpirana…

  4. Profesor studentima postavi pitanja, izađe iz učionice i ne ulazi narednih dva sata. Studenti povade skripte i lepo od reči do reči u potpunosti “ odgovore“ na zadata pitanja ( i dobiju visoke ocene jer je odgovor u potpunosti tačan). Diploma nije kupljena jer je student prisustvovao svim ispitima i „spešno položio sve ispite predviđene planom i programom fakulteta“ kao i na dežavnom…

  5. Svi znaju standarde privatnih fakulteta u Srbiji. Nivo nedostojan univerziteta! Kao kada neko pročita preradjenu verziju na 20 strana knjige Rat i Mir! Komora je u pravu! Neka mi oproste fakultetlije.

  6. Pravni u Beogradu završili su kao najbolji, prosek iznad 9,65 – Vučić, Žeks i Jovana Jeremič. Jak je to fakultet.

  7. Znamo vrlo dobro koji je nivo privatnih fakulteta tako da potpuno razumem ovu odluku.. Jedno od dopunskih rešenja je da u državnim preduzećima mogu da rade samo oni koji su završili državne fakultete.

  8. Pa nije bas tako, ja sam se razbijao od ucenja na privatnom pravnom fakultetu, jer sam ucio za sebe, a ne za nikoga drugoga, jer mi je bila zelja i ostala da postanem advokat,srednju drzavnu pravnu skolu sam zavrsio sa prosekom sve cetiri godine 5.00, a prosek na fakultetu mi je 9.25, Fakultet je akreditovala drzava Srbija i sada ce neko da mi kaze, to ne moze, u ozbiljnim drzavama to nije moguce….

  9. Коначно раскрстити са комунистичким вечерњим курсевима

  10. Svi ovi što pišu bravo za komoru nemoj posle da se čude što su diskriminisani, nemoj posle da se čude što u državi vlada bezakonje, nemoj da se čude što im sudovi donose nezakonite odluke, što katastar drži predmet u fioci kao AKB zahteve.

  11. Sta su od ove zemlje uradili studenti drzavnih fakulteta poslednjih 30 godina, narocito Pravnog, ne vidim sta lose mogu studenti sa privatnog Pravnog fakulteta.

    Zanimljivost za nekog ko je spominjao doman Rat i mir. Jedan posto studenata svih fakulteta nije procitao taj roman. Kultura citanja je niska medju mladima, nemaju vremena zbog mobilnog telefona.

  12. Pitanje je zašto studenti upisuju privatne pravne fakultete? Iako je upisnina na državnim fakultetima niža i za vanredno iliti samofinansirajuće studiranje. A onda uz člansku kartu se brže i lakše zapošljavaju. Bravo za advokatsku komoru!

  13. Kvalitet Pravnog državnog fakulteta više nego iko brane Vučić i Šešelj. Toliko o ovoj temi

  14. Kad privatni fakulteti usklade kvalitet i kriterijume sa svojim programom koji je isti kao i na državnom, onda će moći da se busaju i pozivaju na zakone i akreditacije. A Komora bi do tad mogla da uvede ispit za pristup npr.

  15. A upisjete pravnike sa kuplenim diplomama iz Kragujevaca i Kosovske Mitrovice. Dobar vam kodeks.

  16. Bravo za Advokatsku komoru Beogtada. Hvala bogu da neko računa o ugledu i znanju. Svima je jasno da se na tim privatnim fakultetima kupuju diplome i da je kvalitet profesora, ne svih, upitan. Bilo bi zanimljivo i da obhavite napis o studijama za „DI dzej“ kako je doslovno pisalo na reklami Megatrend-Nezbita. Šta bi i sa zlatnim polugama vlasnika tog univerziteta?

  17. Na pravnom se uči iz knjige od 600 strana a na privatnom iz skriptice od 30 strana.
    Ispitni rokovi svakog meseca pa kad naučiš 30 pitanja ti dođi pa ces poloziti na privatnom a na državnom 6 ispitnih rokova.Drzavni pravni veliki broj ne bi ni uspelo da završi zato upisuju privatni…bravo za komoru

  18. Državni fakulteti su izgubili svaku veličinu.
    Na Pravnom u Beogradu maltretiraju studente, nasrću na studentkinje, zaostao program koji ne prati međunarodne tekovine… Naravno da će mladi upisivati privatne fakultete, i treba! Za iste pare kao za samo finansiranje na državnim, mogu da dobiju mnogo više i bolje!
    Neopravdana je diskrimimacija zabrane upisa u komoru!
    Ako je u pitanju loše znanje tih studenata, onda ono treba i da se ispita. Npr. baš na pravosudnom ispitu! Ako se ispit položi, onda je neopravdano govoriti o lošem znanju.

  19. Zato jer su to kupljene diplome! Kada su tako pametni, što ne upisase državni fakultet, mada ni nas državni nije nesto u poredjenju sa npr. pravnim u Becu. Nekoliko je nekad imao priliku da vidi neko njihovo pismeno zna o cemu pricam; pismeno, sazeto, jasno! A kod nas- katastrofa!

  20. Sa privatnih fakulteta da budu isključeni iz adv komore, posebno ti što sede u rukovodećem delu AKB. Samo pitam…

  21. Problem je složeniji nego što izgleda. Licemerje AKBa su višestruki aršini na relaciji između pravnog poretka i političarenja.
    Ukratko, jeste reč o diskriminaciji a neki uzroci i posledice pojava se rešavaju političkim sredstvima.

  22. Imala sam advokatskog pripravnika sa Uniona i sa Univerziteta u Beogradu. Diplomac sa Univerziteta Union ne radi u struci, u stvari,ne radi ništa. A diplomac BU radi veoma stručan i odgovoran posao. Podrška za AKB.

  23. Rasulo u drzavi pa nije ni cudo da imamo odmetnutu AKB koja uzima „pravdu“ u svoje ruke. Drzava treba da donese novi zakon i formira jedinstvenu advokatsku komoru za teritoriju citave Srbije, jer za zemlju od 6 miliona stanovnika potpuno je besmisleno postojanje ovoliko komora. Drugo, ovu temu novinar nije dobro obradio jer ne samo da ne dopustaju upis pripravnika i advokata vec i ponistavaju odluke drugih advokatskih komora koje su izvrsile njihov upis od ranije. AK u Kragujevcu te upise, komora iz beograda ponisti resenje komore u kg. Jedno ponizavanje i izivljavanje nad ljudima iz cisto kvazielitistickih razloga koje drzava nemo posmatra

  24. Radim u firmi u kojoj ima dosta pravnika, i sa privatnog i sa državnog fakulteta. Nakon desetogodišnjeg posmatranja mogu samo da zaključim da neznalica ima i sa jedne i sa druge strane.

  25. Uh samo advokati da nemaju konkurencije, a medicinske sestre prekvalifikantkinje to moze. IT „strucnjaci“ iz kontejnera to je ok, samo advokati molim vasss da nemaju konkurenciju! Kako cemo?!

  26. Ja sam završila državni fakultet i ništa.Porazila me činjenica da mogu da prođu kupljene diplome iz Kragujevca,da mogu da se iživljavaju pojedini profesori kao da je fakultet njihova svojina,prolongiraju studentima studiranje na 8 do 10 godina.U svetu su najprestižniji fakulteti upravo privatni.Ako ste se odlučili za kapitalizam gospodo onda ste trebali da se pobunite da se uopšte otvore i dobiju akreditaciju privatni fakulteti.Ako već imaju dozvolu za rad ko je komora da diskriminiše mlade ljude i ograničava im želje.Treba preispitati rad same AKS koja dve godine ne može da održi izbore i izabere predsednika,koja za upis traži 500 ili 4000 evra kao da znanje u sudu nije merodavno?!Gde je Ministarstvo pravde i da li se ono nešto pita.Ne može Advokatska komora Beograda da bude jača od države i ostatka Srbije.

  27. Čuvanje kvaliteta definitivno! Može li iko da uporedi Pravni fakultet Beogradskog univerziteta sa Megatrendom?

Ostavite komentar


Društvo

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice 10

Ministarka pravde ispitana u Specijalnom tužilaštvu Kosova zbog izjava na TV i objave na Fejsbuku o ubistvu policajca kod Loznice

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas intervjuisana ministarka pravde Aljbulena Hadžiju, sa ciljem da razjasni njenu izjavu datu TV Dukađini, u emisiji "Debat plus" od 02.07.2024. godine u vezi sa mogućim sastancima i razgovorima sa tužiocima i sudijama za određene slučajeve, kao i njen post na društvenoj mreži Fejsbuk od 20.07.2024. godine u vezi sa bekstvima koja su se desila iz kosovskih zatvora.

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.