Advokatura (ni)je na prodaju

* Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti zbog sintagme "preduzetnik advokat" * Postignut dogovor o izostavljanju advokata iz Zakona o uslugama
Sve više dokumenata u kojima se advokatura tretira kao uslužna delatnost

Ostavite komentar


  1. Šta su advokati u EU?
    Pošto tamo idemo onda advokat u Srbiji valjda treba da ima isti pravni položaj kao advokat u Nemačkoj ili Austriji. Da li je advokatura u EU usluga ili pravna pomoć? Ima li advokat u Austriji fiskalnu kasu ili nema? Što je to toliko komplikovano za objaviti u tekstu, pa da građanima bude malo jasnije ovo pitanje.

  2. Advokatska komora je uvodjenjem astronomske cifre kao naknade za upis u advokatski registar,već dokazala da je odredjena preduzetnička organizacija,jer, kako se može opravdati iznos od 4000 evra za upis u advokatsku komoru u situaciji kada nam je prosečna plata u državi manje od trista evra, čemu ovolika naknada,na šta se ona odnosi, koje to troškove advokatska komora ima prilikom upisa novih članova,zar to i nije protivustavno i sraćunato na odredjeni protivuzakoniti monopol i zatvorenost advokatske strukture za nove članove,koji teško i mogu da obezbede tolika sredstva za jednostavan upis u komoru,zar to i nije privatizovanje jedne vrlo važne Ustavne kategorije?????

  3. Komisija za zastitu konkurencije vec 4 godine vodi postupak protiv Advokatske komore Srbije po pitanju o kome je Ustavni sud vec odlucivao i naveo da Advokatska komora ima pravo da naplati samo administrativne troskove upisa novih advokata i da moraju da tome upodobe iznos koji novi advokati uplacuju prilikom upisa. Tada je to bilo 5000 e a oni su u nameri da izigraju odluku Ustavnog suda upisninu smanjili na 4000e pod suludim igovorom da novi advokati time placaju upotrebu biblioteke advokatske komore?! S kojim pravom advokati traze ocenu ustavnosti nekog akta koji se njih tice kada sami ne postuju odluku suda koja se na njih odnosi. Drugo pitanje je sta ta komisija toliko radi u ovom predmetu, ili ne radi nista kad 4 god ne mogu da donesu odluku. Advokati da bi izbegli smanjenje cena traze i ocenjivanje ustavnosti drugih zakona po kojima postupa a u njihovom slucaju ocigledno ne postupa Komisija za zastitu konkurencije. Zasto ova komisija ne radi svoj posao nije pitanje za advokate vec vladu i ministarstva.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.