Borski aerodrom izgrađen je 1985. godine i naredne godine na ovom aerodromu održana su dva značajna takmičenja – 29. Jugoslovenski aeroreli i 34. Državno prvenstvo u skakanju padobranom.

I nakon četvrt veka i koju godinu više, povodom Dana grada Bora, na ovom aerodromu minulog vikenda okupili su se letači i padobranci aero-klubova iz čitave Srbije učestvujući na aero-mitingu. Pre toga, naravno, borski aerodrom je obnovljen, pa je više od hiljadu posetilaca aero-mitinga pratilo letove i akrobacije više od dvadeset letelica. Organizaciju aero-mitinga potpisuju Borski turistički centar i Aero-klub Bor, dok je Rudarsko topioničarski basen Bor iz donatorskog fonda obezbedio sredstva za nabavku aviona „cesna 172“ koji će pripasti borskom Aero-klubu i koristiće se za obuku pilota i padobranaca iz Bora.

Inače, zahvaljujući borskom kombinatu bakra, ovog je proleća aerodromska pista popravljena, završeno opremanje upravne zgrade i velikog hangara, a u planu je dogradnja piste za još oko 800 metara, s obzirom da sadašnja dužina piste nije dovoljna za sletanje većih aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari