U Požarevcu je održan 30. Bal Roma, manifestacija posvećena promociji kulturnog nasleđa ove nacionalne manjine koja spada među brojnije u Srbiji. Bal je, u restoranu „Konak“, organizovalo Udruženje Roma Braničevskog okruga, a prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije i Romske nacionalne zajednice, narodni poslanici Žarko Pivac i Vladimir Ilić, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran Petrović, predstavnici Gradske uprave Požarevca, javnih preduzeća i ustanova.


Po intoniranju srpske i romske himne, bal je otvorio gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević. – U okviru dekade Roma u obavezi smo da zajedno sa vama ostvarimo četiri cilja: prvi je obrazovanje, drugi je zapošljavanje, treći je zdravstvena zaštita i četvrti, krov nad glavom, odnosno rešenje problema stanovanja. U postizanju ovih ciljeva pomoć vam mora pružiti lokalna samouprava, rekao je Milosavljević.

Afirmaciji mladih Roma i poboljšanju njihovog obrazovanja u velikoj meri doprineo je Romski edukativni centar izgrađen u Požarevcu pre nekoliko godina. – Za Rome je veoma važno da u sredini u kojoj žive budu prihvaćeni od strane većinskog naroda. Romi se, inače, godinama unazad suočavaju sa velikim problemima: siromaštvo, diskriminacija, nezaposlenost, loši uslovi života, loše zdravstvene prilike. Na sreću, situacija se poslednjih godina menja na bolje što omogućava pripadnicima našeg naroda da se lakše uključuju u sve životne tokove – rekao je predsednik Udruženja Roma Miroslav Veljković.

Zatim je govorio predsednik Romske nacionalne zajednice u Srbiji Vitomir Mihajlović. On je naglasio da u promeni svoga položaja najviše mogu doprineti sami Romi uz obrazovanje i brigu o zdravlju. U nastavku balske svečanosti nastupile su brojne muzičke i plesne grupe, a na kraju su proglašeni romski car i najlepša mlada Romkinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari