U Bijelom Polju su u nedjelju završeni peti internacionalni likovni susreti „Stari most“, koji su trajali 10 dana u mjestu Lozna luka, pored rijeke Bistrice. Na ovim susretima je učestvovalo 35 umjetnika iz Francuske, Švedske, Hrvatske, Bugarske, Turske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Organizator je NVO „Stari most“ u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, Centrom za kulturu i generalnim pokroviteljem turskom agencijom za pomoć i razvoj „TIKA“.

U živopisnom ambijentu rijeke Bistrice i starog kamenog mosta, umjetnici su 10 dana stvarali vrijedna djela, koja će, kao i prethodnih godina, biti prikazana na izložbama širom Crne Gore. Proizvod ovogodišnjih susreta je 80 slika i 15 skulptura.

– Kolonija u svakom smislu napreduje iz godine u godinu, kaže koordinator i organizator Likovnih susreta Abaz Dizdarević. On ističe da ova manifestacija doprinosi afirmaciji kulturnih vrijednosti likovnog stvaralaštva. – Postoji veliko interesovanje za radove nastale tokom ovog saziva, te se za sada zna da će biti izloženi u galerijama Bijelog Polja, Podgorice i Bara. Inače, tokom boravka umjetnici su obišli sve kulturno-istorijske znamenitosti bjelopoljskog kraja, splavarili Limo mi posjetili Đalovića pećinu, kaže Dizdarević.

Na petim internacionalnim likovnim susretima „Stari most“ ove godine su učestvovali Tina Šomberg iz Švedske, Dončo Zaharijev iz Bugarske, Serbest Gultekin iz Turske, Ethem Bajmak sa Kosova, Alma Suljević, Emir Osmić, Edna Lukač, Ašida Žilić i Amra Kalender iz Bosne i Hercegovine, Nevzat Bejtuli iz Makedonije, Ratko Odalović, Adin Rastoder, Bane Sekulić i Igor Rakčević iz Podgorice, Draško Dragaš sa Cetinja, Muharem Muratović iz Bara, Zoran Obrenović iz Kolašina, Ljubodrag Mrdović i Mladen Blažević iz Mojkovca, Radun i Mirjana Marsenić iz Andrijevice, Nataša Škorić iz Beograda, Ilda Kurbašević i Edina Nikšić iz Novog Pazara, Ilija Burić iz Nikšića i Bjelopoljci Milovan Rakonjac, Mehmed Suljević, Tea Franca, Tijana Gordić, Sead Kajabegović, Aida Dizdarević, Milutin Obradović, Božo Šekularac, Eldin Suljević i Abaz Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari