AFP: Aktivisti LGBTQ okupljeni u Beogradu uprkos zabrani marša 1Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Zajednica LGBTQ okupila se danas u Beogradu pod jakom policijskom zaštitom uprkos zabrani marša Evroprajda, dok su vlasti uhapsile oko 30 osoba, prenela je agencija Frans pres.

Francuska agencija navodi da je policija u utorak zabranila šetnju navodeći zabrinutost za bezbednost jer su ekstremno desničarske grupe zapretile da će organizovati sopstvene proteste posle serije protivprajd skupova u Beogradu.

„Bila sam na nekoliko parada ponosa, ali je ova malo stresnija od ostalih“, izjavila je manekenka i aktivistkinja Jasmin Benoa i dodala da je iz Velike Britanije gde postoji veća solidarnost za takve skupove.

Frans pres navodi da je Beograd poslednjih nedelja bio pod intenzivnim medjunarodnim pritiskom da dozvoli šetnju Evroprajda.

Francuska agencija je podsetila da je više od 20 ambasada, medju kojima ambasade SAD, Francuske, Nemačke i Japana, pozvalo srpske vlasti da preispitaju svoju odluku.

Srbija je već jednu deceniju kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali su države članice tokom godina izražavale zabrinutost o stanju ljudskih prava u toj zemlji, naveo je Frans pres.

Agencija je dodala da nisu dozvoljeni homoseksualni brakovi u Srbiji, gde je homofobija duboko ukorenjena uprkos izvesnom napretku u borbi protiv diskriminacije.

Parade ponose od 2001. i 2010. godine obeležene su nasiljem pretežno pripadnika ekstremne desnice. Od 2014. godine, parade su organizovane bez velikih incidenata, ali pod jakom policijskom zaštitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari