Lideri Grupe 8 saglasili su se juče na samitu u Nemačkoj o programu za Afriku vrednom 60 milijardi dolara u cilju borbe protiv HIV. Lideri su juče počeli svoju prvu radnu sednicu bez američkog predsednika Džordža Buša, koji je imao stomačne probleme i ostao je u svojoj sobi nakon privatnog susreta sa francuskom predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Lideri Grupe 8 saglasili su se juče na samitu u Nemačkoj o programu za Afriku vrednom 60 milijardi dolara u cilju borbe protiv HIV. Lideri su juče počeli svoju prvu radnu sednicu bez američkog predsednika Džordža Buša, koji je imao stomačne probleme i ostao je u svojoj sobi nakon privatnog susreta sa francuskom predsednikom Nikolom Sarkozijem. „Nisam siguran da li je u pitanju stomačni virus ili nešto slično. Jednostavno, muči ga stomak“, rekao je novinarima Bušov savetnik Dan Bartlet. Iako se ne oseća dobro, Buš se sastao sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, ali, za svaki slučaj, razgovor je vođen u Bušovoj sobi. „Predsednik Buš se ne oseća baš dobro i vratiće se poslu čim bude mogao“, rekao je Sarkozi novinarima posle razgovora. Bartlet je rekao da o zdravlju predsednika SAD brine njegov lekar Ričard Tab i izrazio nadu da će se Buš ponovo pridružiti učesnicima samita koji se danas završava.

Buša u Poljskoj dočekali demonstranti

Varšava – Američkog predsednika Džordža Buša na poluostrvu Hel na poljskoj obali Baltika od juče popodne čekaju alterglobalisti a plakatima Dobrodošao u pakao“ poigravajući se nazivom poluostrva i obećavaju da će ga dočekati pakao. Demonstranti su još u sredu počeli da pristižu Hel i u tamošnje letovalište Jurata gde je letnja rezidencija poljskih predsednika gde će Buša primiti predsednik Poljske Leh Kačinjski. „Želimo da proteramo Buša iz Evrope“, ne skrivaju nemački demonstranti koji su stigli iz Rostoka. „Protiv razmeštanja baze američkog antiraketnog štita želimo da demonstriramo mirno, ali ako nas vlasti budu ometale može svašta da se desi“, kazao je Filip Ilkovski iz poljske organizacije Stop ratu. Poljske vlasti posetu američkog predsednika, pošto je prate često nasilne demonstracije, tretiraju kao znatno rizičniju nego posete pape na kojima se okupljaju mnogo veće mase ljudi. Miran tok susreta Buš-Kačinjski obezbeđivaće do večeri kada Buš odleće sa aerodroma u obližnjem Gdanjsku 3.000 policajaca uz 200 američkih agenata. Poluostrvo Hel dočekalo je Buša je i filmom „Ubiti predsednika“ koji se prigodom njegove posete vratio na kratko na repertoar ovdašnjih bioskopa.

Prvoj radnoj sednici juče su prisustvovali predsednici Egipta, Alžira, Senegala, Gane i Nigerije. Nešto ranije je nemački ministar za razvoj Hajdemari Vajcorek-Cojl izjavio u Berlinu da su lideri G-8 odobrili dodatnih 60 milijardi dolara za borbu Afrike protiv HIV.

Prinudno spušten balon Grinpisa

Berlin – Policija je i juče u blizini Hajligendama, gde se održava samit G-8 osujetila spektakularno zamišljenu protestnu akciju međunarodne ekološke organizacije Grinpis. Nekoliko policijskih helikoptera je prinudilo balon Grinpisa, u kojem je bilo i dvoje aktivista te organizacije, da se spusti na zemlju. Na balonu je bila napisana i precrtana poruka „G8 – Act Now“. Tokom samita je zabranjeno letenja u prečniku od 55 kilometara oko Hajligendama. Prekjuče je više aktivista Grinpisa povređeno dok su čamci nemačke policije i mornarice uklanjali dva gumena čamca te organizacije iz zabranjene priobalne zone oko Hajligendama.

Lideri G – 8 takođe su se juče sasdtali sa šefovima država Brazila, Kine, Indije, Meksika i Južne Afrike, kao i ključni međunarodnim ličnostima iz UN, Svetske banke, Svetske Trgovinske organizacije i Mđeunarodnog Monetarnog Fonda.
Lideri su u četvrtak postigli dogovor o klimatskim promenama, kada su usvojili saopštenje u kojem se navodi da će „ozbiljno razmotriti“ predloge o ukidanju emisije štetnih gasova koji stavraju efekat staklene bašte za 50 odsto do 2050. Ovim je postignut kompromis između EU, koja želi obavezna smanjenja emisije štetnih gasova i SAD koje se protive tim obavezivanjima.
Organizacije za zaštitu životne sredine oštro su kritikovale kompromis koji su postigli lideri G8, ističući da ne sadrži konkretne mere u cilju smanjenja gasova sa efektom staklene bašte. Stručnjak za klimatske promene organizacije za zaštitu okoline Grinpis Jorg Federn istakao je da je dogovor koji je postignut u Nemačkoj „nedovoljan“. „Ono što nam je potrebno, to su obavezujući ciljevi. Sve ostalo se ne može smatrati uspehom, već samo odlaganjem rešavanja problema“, smatra Federn. Kritika organizacije za zaštitu okoline WWF i nevladine organizacije Oksfarm bila je nešto umerenija. Oksfarm je ocenio dogovor svetskih lidera kao „korak napred“ u suzbijanju emisije štetnih gasova, ističući da se SAD ipak nisu dovoljno angažovale na ostvarivanju konkretnih ciljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari