Afrička kuga svinja se širi na teritoriji Srbije: Za mesec i po bolest potvrđena u 814 gazdinstava 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Afrička kuga svinja iz dana u dan se širi na teritoriji Srbije, javlja danas N1 i prenosi podatke Ministarstva poljoprivrede da je za manje od dva meseca kuga potvrđena u 814 gazdinstava, dok su 662 svinje uginule od te bolesti, a skoro 11 hiljada ih je ubijeno.

Veterinari kažu da se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje. Svinjska afrička kuga za samo četiri dana proširila se u još tri opštine.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za veterinu Miloš Petrović rekao je u četvrtak da je bolest prisutna u 27 opština, da bi danas Ministarstvo poljoprivrede u svom saopštenju navelo da je ugroženo 30 opština. Podaci pokazuju da se bolest vrlo lako i brzo širi.

„Iz razloga što nema vakcine, iz razloga što ne može da se leči, nema nekog seruma i jednostavno u koje domaćinstvo uđe moraju da se sklone sve svinje“, ukazao je Minić.

Ministarstvo u odgovoru za N1 navodi da je u periodu od 1.juna do danas bolest potvrđena na 814 gazdinstava. Da je bolest ozbiljno uzela maha govori i podatak da je za manje od dva meseca eutanazirano 10.696 svinja različitih kategorija.

„Veoma je teško iskoreniti jer bolest ostaje dugo u tlu čak i do tri godine. U koštanoj srži dugih kostiju ostaje i do tri godine“, objašnjava Minić.

Jedino rešenje koje postoji, kako bi se bolest sprečila jeste eutanazija svih svinja na gazdinstvu na kojem je ustanovljena bolest. A postoje i druge mere.

Među njih spadaju „zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca“.

Iako su organizatori „Sepra festa“ u Aranđelovcu tvrdili da je manifestacija odložena zbog peticije Vege zajednice, danas je stigao njihovi demanti.

Kažu da im je iz Republičkog zavoda za veterinu rečeno da je manifestacija zabranjena pošto je 19. jula otkriven prvi slučaj afričke kuge na tom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari