Robert Mugabe odbacio je prekjuče sve glasnije međunarodne osude na račun Zimbabvea poručujući Zapadu da ga je „baš briga šta oni misle“. Mugabe je kampanju opozicije nazvao „kampanjom nasilja“. Pored sve jasnijih signala da ostali afrički lideri sve više žele da se distanciraju od režima u Zimbabveu, Mugabe je snažno branio svoje policijske snage koje su prošle nedelje navodno pretukle opozicione demonstrante čeličnim šipkama i pendrecima.

Robert Mugabe odbacio je prekjuče sve glasnije međunarodne osude na račun Zimbabvea poručujući Zapadu da ga je „baš briga šta oni misle“. Mugabe je kampanju opozicije nazvao „kampanjom nasilja“. Pored sve jasnijih signala da ostali afrički lideri sve više žele da se distanciraju od režima u Zimbabveu, Mugabe je snažno branio svoje policijske snage koje su prošle nedelje navodno pretukle opozicione demonstrante čeličnim šipkama i pendrecima. Morgan Cvangirai, lider Pokreta za demokratske promene, zadobio je frakturu lobanje ali je van životne opasnosti.
Mugabe je izjavio da opozicija koristi nasilje kao pokušaj da ga sruši s vlasti. „To je Zapad, kao i obično. Kada oni kritikuju vladu koja pokušava da spreči nasilje i kazni izazivače tog nasilja, mi zauzimamo stav da nas je „baš briga“, rekao je Mugabe.
Blizu 50 lidera opozicije pretučeno je i uhapšeno dok su pokušavali da prisustvuju molitvi u nedelju. Fotografije pretučenog Cvangiraija sa saslušanja bile su objavljene širom sveta i izazivale su međunarodne kritike i osude. Osamdesettrogodišnji Mugabe često je tvrdio da Pokret za demokratske promene sponzorišu zapadne zemlje, koje žele da ga sklone s vlasti. On je naročito kritikovao Veliku Britaniju, od koje je Zimbabve dobio nezavisnost 1980. Pretprošle noći, Margaret Beket, britanski sekretar inostranih poslova, rekla je da će Britanija tražiti da se slučaj Zimbabve iznese pred Savet UN za ljudska prava. Ona je još dodala da britanska vlada želi da sazna imena napadača na lidere Pokreta za demokratske promene i da njihova imena budu stavljena na listu ljudi kojima je uskraćena britanska viza…
I dok je Mugabe u poslednje vreme kritikovao zapadne političare, afrički lideri su takođe počeli da kritikuju njega. Tanzanijski predsednik Džakaja Kikvete otišao je u neplaniranu posetu u Harare, kako bi preneo zabrinutost svim liderima Zajednice za razvoj Južne Afrike zbog prebijanja Cvangiraija. Mugabe je ranije mogao da računa na podršku afričkih lidera, ali ga je prošle nedelje nekoliko njih javno kritikovalo. Vlada Južne Afrike implicitno je kritikovala Mugabea kada je objavila saopštenje u kojem apeluje na vladu u Harareu da poštuje prava opozicionih partija da slobodno vode kampanju. Predsednik Tabo Mbeki godinama je bio glavni zaštitnik Roberta Mugabea, ali Mbekijevo nestrpljenje sa Mugabeom bilo je očigledno prekjuče kada je izrazio „zabrinutost zbog trenutne situacije, uključujući i izveštaje povodom navodnih napada na lidere opozicije dok su bili u pritvoru“. Zambijski predsednik Levi Manavasa apelovao je da se ne smeju praviti kao da je sve u redu u Zimbabveu. Predsednik Gane i predsedavajući Afričke unije Džon Kufuor rekao je da je prošla nedelja „sramota“ Zimbabvea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari