Ekonomska predviđanja za Afriku su pozitivna, i posle decenije kontinent je zabeležio ekonomski rast od 5,4 odsto, navodi se u saopštenju Svetske banke. Tendencije ukazuju da su se u Africi dogodile fundamentalne promene, saopštili su zvaničnici Svetske banke.
U najnovijem izveštaju Banke nazvanom Pokazatelji afričkog razvoja 2007.

Ekonomska predviđanja za Afriku su pozitivna, i posle decenije kontinent je zabeležio ekonomski rast od 5,4 odsto, navodi se u saopštenju Svetske banke. Tendencije ukazuju da su se u Africi dogodile fundamentalne promene, saopštili su zvaničnici Svetske banke.
U najnovijem izveštaju Banke nazvanom Pokazatelji afričkog razvoja 2007. (ADI) kaže se da su neophodne investicije kako bi se pomoglo dugoročnom razvoju kontinenta. U suprotnom, još više bi se produbio jaz između zemlja koje napreduju i stagniraju.
Izveštaj ukazuje na više od 1.000 indikatora koji pokrivaju ekonomiju, ljudski i privatni sektor razvoja, vladanje, životnu sredinu i pomoć. Zaključuje se da je rast u mnogim afričkim zemljama bio brz i neprekidan, dovoljan za „privlačenje globalnih investicija“.
Ekonomista Svetske banke zadužen za Afriku Džon Pejdž izjavio je da je „izuzetno optimističan“ kada je reč o fundamentalnim promenama koje se događaju u Africi. Prvi put za gotovo 30 godina vidimo veliki broj afričkih zemalja koje pokazuju ekonomski rast na nivou koji je sličan ostalim zemljama u razvoju u svetu“, izjavio je on.
Ključ za to je, prema mišljenju Pejdža, bilo to što je „Afrika naučila mnogo efikasnije da trguje sa ostatkom sveta, da se više oslanja na privatni sektor i da izbegne veoma ozbiljna kolebanja u ekonomskom rastu koja su bila karakteristična od početka 1970-ih do ranih 1990-ih.
Izveštaj ukazuje na mnoge različitosti u Africi, međutim u prvi plan ističe tri određene grupe zemalja: Prvo, zemlje velike izvoznice nafte, zatim one s raznovrsnijom ekonomijom i zemlje koje imaju prirodne resurse. Nejednake stope rasta između ovih grupa rizikuju razdor između zemalja koje su postale bogatije i iskorenile siromaštvo i onih koje stagniraju. Na primer, 60.5 odsto ukupnih stranih direktnih investicija u subsaharskoj Africi u 2005. otišlo je na zemlje izvoznice nafte. Južna Afrika i Nigerija predstavljaju više od polovine bruto društvenog proizvoda u regionu. Loše infrastrukture i visoka cena izvoza iz Afrike u poređenju s drugim regionima sveta drže kontinent na poleđini više nego bilo koji neuspeh afričkih preduzeća ili radnika. Takve neizvesnosti u subsaharskoj Africi odbijaju investicije, kaže se u izveštaju. Korupcija je, takođe, činilac koji može ograničiti neophodne investicije u sferi obrazovanja i zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari