Šta kažu iz Agencije za lekove povodom povlačenja leka Diklofen? 1Foto: Shutterstock/VonaUA

Povodom povlačenja iz prometa leka Diklofen oglasila se Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALMS), ističući da nije bilo nikakvog rizika po zdravlje ljudi.

Agencija navodi da proizvođač Galenika a. d. Beograd sprovodi dobrovoljno povlačenje leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20×50 mg sa tržišta Srbije, zbog kvaliteta leka.

„Povlačenje leka se vrši do nivoa veleprodaja i apoteka. Naglašavamo da nije prepoznat niti dokazan bilo kakav rizik po zdravlje ljudi, već je utvrđeno da proizvod ne odgovara u potpunosti propisanoj specifikaciji. Konkretno, tokom redovnog ispitivanja studije stabilnosti koje sprovodi proizvođač utvrđeno je da je rezultat za parametar nečistoće bio izvan specifikacijskih granica u manjoj meri“, objašnjavaju iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Prema njihovim navodima, Agenciji za lekove i medicinska sredstva nije prijavljena ni jedna neželjena reakcija koja se može dovesti u vezu sa ovim odstupanjem.

„Važno je napomenuti da ovo povlačnje nema efekte na dostupnost redovne terapije i snabdevenost tržišta jer su pacijentima u Srbiji i dalje dostupni lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu – diklofenak“, ističu u saopštenju.

Agencija najavljuje da će i nadalje na transparentan način obaveštavati javnost o svim relevantnim informacijama o pitanjima iz njene nadležnosti, i stručnim radom štititi građane Srbije od bilo kakvih rizika vezanih za lekove i medicinska sredstva.

Podsetimo, Republički fondt za zdravstveno osiguranje (RFZO) juče je saopštio da je od Galenike dobio obaveštenje da je pomenuti lek, koji se o trošku RFZO obezbeđuje za bolničku primenu, povučen iz prometa.

RFZO je istakao da se na listi lekova nalaze lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu, tako da snabdevanje tržišta i dostupnost terapije ni na koji način nisu ugroženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari