Agencija za privatizaciju je prava adresa za rešavanje problema radnika Tekstilnog kombinata Raška jer je preduzeće u procesu restruktuiranja. Gradska uprava nastoji da pomogne u rešavanju problema i radi sve što se od nje traži da dođe do prodaje kako bi se izmirila dugovanja prema radnicima od oko osam miliona evra, kaže Ramiz Paljevac, načelnik Gradskog odeljenja za privredu i predsednik Upravnog odbora Tekstilnog kombinata Raška. Grupa radnika Raške od prošlog petka protestuje ispred ulaza zgrade gradske uprave.


Dokle je stigla realizacija Programa restruktuiranja TK Raška i kada će radnici moći da naplate svoja potraživanja?

– Komisija je pošle visemečnog rada uspela da definiše 39 tehnoloških celina koje su sada u katastru upisane 1/1 kao imovina Tekstilnog kombinata i to se nudi potencijalnim investitorima. Od te prodaje treba da se namire sva dugovanja prema radnicima na osnovu izvršnih sudskih rešenja. Njima se duguju zarade za vreme dok su bili na plaćenom odsustvu. Zbog toga je neozbiljno bilo kakvo prognoziranje vremena kad će radnici moći da naplate svoja potraživanja. U interesu je svih je da se ovaj problem što pre reši. Kombinat ima veliku imovinu na površini od 16 hektara i neka grupa procena je da je njena vrednost 12 miliona evra. Do sada su bile dve licitacije i prodat je, po realnoj ceni, samo magacin prediva. Bio je prodat i magacin gotovih proizvoda. Rukovodstvo preduzeća je uputilo primedbu UO da je cena bila niska. Prihvatli smo primedbu i na naš zahtev je Agencija za privatizaciju poništila tu prodaju. Za naše objekte koji su ponuđeni na licitaciji cena po kvadratnom metru kretala se od 105 do 172 evra u zavisnosti od opremljenosti i starosti objekta.

Za nešto više od godinu dana bile su samo dve licitacije. Treća se najavljuje već nekoliko meseci. Kada će biti raspisana?

– Posle prve licitacije cena je smanjena na 51 odsto i pod tim uslovima će se raspisivati naredne licitacije. Istina, to će biti početna cena. Procena je da imovina ovog preduzeća neće biti prodata po pravim cenama. Ako grubu procenu vrednosti imovine prepolovimo, ono što dobijemo neće biti dovoljno da se namire dugovana prema radnicima. Ne znam kada će biti raspisana treća prodaja delova Kombinata. Od predstavnika konsultantske kuće EUCONS dobili smo informaciju da se ne raspisuje zato što je rukovodstvo TK Raška predložilo Agenciji za privatizaciju da promeni UO, jer nas ne priznaju iako nas je imenovala Vlada Srbije. To je jedini razlog zbog kojeg se čeka treći krug prodaje.

UO nije održao sednicu od prošlog novembra, učesnici protesta traže promenu sadašnjeg sastava, generalna direktorka je podnela ostavku Na kojoj relaciji se nastali problemi?.

– Tačno je da nismo održali sednicu od novembra 2010. godine. Nismo se sastajali zbog međusobnog nerazumevanja pojedinih članova Upravnom odbora i rukovodstva Tekstilnog kombinata. Rukovodstvo je Agenciji za privatizaciju dalo predlog ko treba da bude u novom UO. Prošlog petka, pred kraj radnog vremena, dobio sam kovertiranu ostavku generalne direktorke koja je kao razlog navela nerazumevanje UO.

Ima zainteresovanih kupaca

Koliko su tačne priče da „Kombinat nema ko da kupi“?

– To nije tačno. Zaintersovanih ima iz zemlje i interesovanja. Iamo interesovanje turskih privrednika, ali i naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu koji su zainteresovani da svoj kapital ulože ovde. Tekstilni kombinat ima kompletnu infrastrukturu i to je jedino mesto gde nesmetano može da sepokrene proizvodnja. Elektro inženjeri su mi rekli da desetak trafo stanica u TK ima kapacitete napajanja električnom energijom čija je snaga jednaka onoj koja snabdeva Tutin. Takva infrastruktura odgovara svim investitorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari