Agneta Ose Feltskog: Muzička kraljica 1Foto: Wikipedia

„Mamma Mia! Here we go again“… Legendarna švedska disko grupa ABBA okupila se kako bi snimila dve nove pesme 35 godina od njihovog poslednjeg singla.

Vest da će ponovo biti zajedno članovi jednog od najpopularnijih bendova na svetu odjeknula je širom sveta gotovo kao susret lidera dve Koreje.

Dve nove pesme deo su projekata u kojem će avatari čuvenog četverca nastupati tokom dvočasovnog TV šoua, koji je snimljen u saradnji En-Bi-Sija i Bi-Bi-Sija. Bend je digitalno skeniran i podmlađen da snimak izgleda kao da je iz 1979. kada su bili na svojoj trećoj i poslednjoj turneji. Dvočasovni TV specijal biće emitovan u decembru, i sastojaće se od izvođenja svih velikih hitova grupe ABBA a glavni fokus biće na novim pesmama – „I Still Have Faith In You“ and „Don’t Shut Me Down“.

„Odluka da uradimo ovaj projekat, imala je neočekivane posledice. Svi smo osetili da bi, posle nekih 35 godina, bilo zabavno da ponovo udružimo snage i uđemo u studio. I jesmo“, napisali su čuveni – Bjorn Ulveus, Agneta Feltskog, Beni Anderson i Ani-Frid Lingstad na Instagramu.

ABBA je osnovana 1972. u Stokholmu, a bend su činila dva para, po čijim inicijalima grupa i nosi ime. Agneta i Ani su bili vokali, Bjorn i Beni su pisali pesme. Svetsku slavu postigli su posle pobede na Evroviziji 1973. pesmom „Waterloo“. Pre nego što su se raspali (oba para su se razvela) napravili su nezaboravne hitove poput „Knowing Me, Knowing You“, „Take a Chance on Me“, „Dancing Queen“, „The Winner Takes It All“, „Gimme Gimme Gimme“…

Uprkos raspadu benda njihova popularnost ne jenjava ni danas. Imaju svoj muzej, a nekoliko filmova je nadahnuto njihovom muzikom. Mjuzikl sačinjen od njihovih pesama, „Mamma Mia!“, debitovao je 1999. na Vest Endu i još uvek se izvodi širom sveta (između ostalog i u Pozorištu na Terazijama). U filmskoj adaptaciji igrala je Meril Strip, a pred publikom će uskoro biti i nastavak „Mama Mia: Here We Go Again“. Zanimljivo je da su im svih ovih godina nudili astronomske honorare za povratak, a da su članovi to odbijali uz objašnjenje da im novac ne treba.

Kako to ova rubrika nalaže, treba istaći jednog od njih. U fokusu je Agneta Ose Feltskog, budući da je zlatokosa pevačica koju su često poredili sa Gretom Garbo, imala i vrlo uspešnu solo karijeru pre, ali i nakon raspada benda (poslednji album „A“ objavila je 2013). Ovo je postigla iako se godinama borila sa velikom tremom i strahom od velikog broja ljudi. Rođena je 1950. Sa Bjornom ima dvoje dece. Živi povučeno u malom mestu Ekero u Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari