Onlajn nastava: Agonija i za nastavnike i za đake

Profesorka matematike sa čitaocima Danasa podelila svoja iskustva onlajn nastave

Ostavite komentar


  1. Da je idealno nije i da ima problema ima.
    Ali ovo je i najbolje šta su nazadnjaci mogli da smisle ili iskopiraju od Kineza.Nebitno.Ta odluka je morala biti podržana u vidu interneta pre svega.Znači problem.je IT opremljenost i mrežna pokrivenost kao i obaveza plaćanja Telekomu, Telenoru, Vipu i SBB.Prihodi se smanjuju ali ne i obaveze.Tu je prvi i najveći problem.A sad da li su svi profesori IT pismeni i organizovani je pitanje za drugo neko vreme.

    1. Problem je IT ali i to što učenici niti kupuju udžbenike i radne sveske, niti ih mogu priuštiti, a za neke smerove udžbenici ni ne postoje. :/
      Da ta nastavnica matematike može da kaže: ‘zadaci 3-6 za domaći, 7-13 ko želi, a rešenja su na strani toj i toj, sve bi bilo drugačije’.
      Međutim učenici ne mogu da kupe knjige jer su im preskupe.
      I da nastavnica može da se pozove na neki sajt kao što je Khan Academy za konstrukciju trougla, isto bi joj bilo lakše. Ali nažalost, naši učenici se žale da ne mogu da prate strani sadržaj čak i ako postoji prevod, jer je metod i pristup drugačiji.
      Ovo su problemi koji traju već decenijama, a današnja kriza ih samo otkriva.

  2. Ja sam profesor iz unutrasnjosti, i mogu vam reci da su se profesori iz mog okruzenja lepo snasli, a i deci smo pomogli da se i oni peilagode. Deca eade vise nego inace. Zasto panika? Koleginice, mozete snimati cas npr preko Zoom aplikacije najlakse.

    1. Sve se moze sa malo entuzijazma. Najlakse je kukati. Da se ne lazemo,na internetu imate bar 3 videa sa konstrukcijom trougla-pa to moze da se prezentuje ucenicima. Imate fb-pandemijsku grupu,gds se svakodnevno postavlja veliki broj materijala.Svaki pocetak je tezak. I meni je tesko ali mi savest ne dozvoljava da se ne potrudim- onima koji mogu,koji ce biti nosioci ovog drustva sam stalno dostupna,trudim se da ih usmerim i pomognem u radu. I ne kajem se ni sekundu. Niti cu. A viber,messenger,fb,i slicne aplikacije su sada besplatne,ne zanemarimo i to. Ko hoce nadje nacin,ko nece broji izgovore.

  3. Ovo nam lepo dokazuje da se samo džaba priča o digitalizaciji. Dok neki mogu da priušte svojoj deci najnovije ajfone, laptopove, mekove i ostala čuda savremene tehnike, neki nemaju inteligentne telefone, brz internet i 5 računara kod kuće da bi mogli da prate nastavu i istovremeno rade od kuće. A kad sve prođe, samo ćemo se tapšati po leđima i tvrditi da je sve super prošlo. Probleme ćemo gurnuti pod tepih. I opet prosvetari – neće nikome valjati, a (novi) ministar prosvete će opet pričati o avionima i hologramima.

  4. Pre tačno 21 godinu, školska godina je isto ovako prekinuta. Nije bilo nikakve online nastave (zato što ni „onlajna“ gotovo da nije bilo, ali i da je bilo teško da bi to nekome palo na um), nije niko pominjao produženje školske godine (odrađivanje) u julu i avgustu. Jednostavno – gotovo i kraj, nema više, to što vam je od škole bilo do 24. marta, to vam je, šta ste uradili do tada, uradili ste, šta niste, niste. I niko se nije nešto potresao i uzbuđivao zbog toga. Još te godine se nisu organizovali ni prijemni za srednje škole (možda ni za fakultete, ne sećam se). A sad, kao, mora i probna matura da se radi. Da mi je neko rekao da ćemo Jovu Todorovića praviti od blata… a realno, za ovog sad je Dositej lično.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.