U subotu se navršila četrdesetjedna godina od kada je na elektroenergetski sistem Srbije umrežen hidroagregat broj 1 odnosno od kada je Hidroelektrana „Đerdap 1“ kod Kladova proizvela prve kilovate električne energije.

Od 6. avgusta 1970.godine prvi đerdapski agregat inače mašina instalisane snage 180 megavata, isporučila je EPS-u nešto više od 39, 5 milijardi kilovat časova struje. Istovremeno, prvi instalisani agregat na dunavskoj elektrani premašio je projektovani rok eksploatacije ostvarivši 286.600 sati rada na mreži, uz minimum neplaniranih zastoja i ispada sa elektromreže.

Revitalizacijom HE „Đerdap 1” koja je u toku biće obuhvaćen i hidroagregat A1, a završetkom revitalizacije snaga centrale biće veća za 162 megavata, što je jednako jednoj novoj hidroelektrani, a radni vek produžen za naredne četiri decenije.

Ovih dana uz dotok Dunava od 4.600 kubnih metara u sekundi i dnevnu proizvodnju od 15,5 miliona kilovat-sati struje , HE „Đerdap 1“ premašuje plan za 15 odsto, dok druga dunavska elektrana uz ovakav dotok i proizvodnju 4,5 miliona kilovat sati struje, plan premađuje za 25 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari