Sirijski predsednik Bašar el Asad optužio je britansku vladu da hoće da naoruža „teroriste“ u Siriji i ponovio da je spreman da razgovara sa opozicijom, ali je isključio mogućnost ostavke. „Kako britanska vlada može da očekuje da smanjimo nasilje kad hoće da šalje vojnu opremu teroristima i kad ne pokušava da olakša dijalog između Sirijaca“, rekao je Asad u intervjuu koji je juče objavio londonski Sandej tajms.


On je ponovio da je spreman da počne razgovore s predstavnicima opozicije, ali je isključio mogućnost dijaloga sa, kako je rekao, „naoružanim teroristima“.“Spremni smo da razgovaramo sa svima, uključujući ekstremiste koji polože oružje“, rekao je Bašar el Asad u intervjuu koji je snimljen prošle sedmice u njegovoj rezidenciji u Damasku.

Asad je ponovo isključio mogućnost da se povuče s vlasti ili da ode u izgnanstvo. „Nijedan patriota ne može da pomisli da živi van svoje zemlje. Ja sam kao i svi sirijski patrioti“, rekao je i ocenio da se njegovim odlaskom s vlasti ne bi rešila sadašnja kriza.

On je kazao da je tvrdnja da bi njegov odlazak značio kraj sukoba apsurdna, a da to pokazuju i nedavni događaji u Libiji, Jemenu i Egiptu. Zapadne i više arapskih zemalja, Turska kao i sirijska opozicija traže da Asad ode s vlasti, što je on do sada uvek odbijao da uradi. Sirijski predsednik je ocenio da je London „igrao veoma nekonstruktivnu ulogu već više decenija“, bar se, kako je istakao, tako smatra u regionu“.

– Problem sa ovom britanskom vladom odnosi se na činjenicu da njena nezrela i oštra retorika ističe tradiciju agresivne hegemonije – naveo je Asad. Britanska vlada Dejvida Kamerona podržava povećanje pomoći sirijskim pobunjenicima i ukidanje embarga na oružje. Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su 18. februara da produže režim sankcija protiv Sirije i da odobre veću podršku opoziciji, ali nisu se izjasnili o ukidanju embarga na oružje.

Asad je naglasio da se „ne može očekivati od Londona da odigra konstruktivnu ulogu u sukobima u Siriji“, zbog podrške koju Britanija pruža sirijskoj opoziciji i zalaganja da se ukine embargo na oružje da bi mogla veća pomoć da im se pruži.

– Kako možemo očekivati da Britanija igra ulogu kad je rešena da militarizuje problem – rekao je Asad i pozvao London da „deluje razumnije i odgovornije“.

Gotovo 200 vojnika i pobunjenika poginulo je u osmodnevnoj borbi za policijsku akademiju u oblasti Alep, na severu Sirije, koju su juče gotovo potpuno zauzeli pobunjenici, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, navodi Beta. Baza koja se prostire na osam hektara, najvažnija je vojna pozicija na zapadu ove oblasti, rekao je direktor te organizacije – Rami Abdel Rahman i dodao da ima još vojnih ispostava u navedenoj oblasti, ali da su manje važne.

Rahman je izjavio da je od ukupnog broja poginulih u osmodnevnim borbama njih 120 iz redova vojske i policije. Još severnije u Siriji pobunjenici su zauzeli jedan zatvor u provinciji Raka, i oslobodili „stotine“ zatvorenika, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Raka je strateški grad koji se nalazi na Eufratu blizu granice s Turskom. U zatvor su u noći između subote i nedelje posle višednevnih borbi ušli borci džihadističkog fronta Al Nosra i drugih pobunjeničkih grupa, a vojska se povukla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari