Protiv predsednika Partije Velika Rumunija (PRM) Kornelijua Vadima Tudora juče je pokrenut krivični postupak zbog „agresivnog protivljenja“ odluci suda o iseljenju sedišta te stranke, prenosi agencija Mediafaks.


Predsednik PRM i njegovi saradnici nisu hteli da dopuste 4. januara izvršenje sudske odluke o iseljenju i burno su reagovali; došlo je do sukoba sa policajcima, a jednom od njih Vadim Tudor je smakao kapu sa glave i bacio je izgovarajući uvredljive reči. Vođa PRM je, takođe, uzeo čašu i sudskoj izvršiteljki sasuo vodu u lice. PRM je potom iseljena iz sedišta u Bukureštu, jer postoji odluka suda da se ta zgrada vrati svom vlasniku.

Vadim Tudor je ranije izjavio da se policija nasilnički ponašala prema njemu i njegovim saradnicima, da je udarila njegovog brata koji je tada bio prevezen u bolnicu, dok je njemu povređena ruka.

Na izborima u novembru 2008, PRM nije uspela da pređe cenzus od pet odsto za ulazak u Parlament, ali se Vadim Tudor kandidovao za Evropski parlament i osvojio dovoljno glasova da ostvari taj cilj. Imidž njegove nacionalističke partije je drastično opao, kada se uzme u obzir podatak da je 2000. ušao u drugi krug predsedničkih izbora sa Jonom Ilijeskuom, ali su tada protiv njega glasali i najtvrdokorniji protivnici Ilijeskua kako bi ga sprečili da postane šef države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari