Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad sastao se juče u Teheranu sa predsednikom Venecuele Ugom Čavesom, svojim bliskim latinoameričkim saveznikom, i pozdravio njegovu podršku protiv „siledžijskih zemalja“ sa Zapada. „Napredan i bratski stav Venecuele u pogledu osude sankcija koje su Iranu nametnule siledžijske zemlje ukazuje na duboke i čvrste veze između naših dveju zemalja“, izjavio je Ahmadinedžad, izvestila je studentska novinska agencija ISNA, a preneo Rojters.

Čaves je kazao da su odnosi sa Teheranom zasnovani kako na zajedničkim interesima, tako i na zajedničkom verovanju u značaj suvereniteta Irana.

Ujedinjene nacije su Iranu uvele četiri kruga sankcija zbog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma, a SAD su se založile za pooštravanje međunarodnih sankcija protiv te zemlje zbog njenog spornog nuklearnog programa. Iranski mediji su izvestili da su lideri Irana i Venecuele, zemalja koje se nalaze među glavnim izvoznicima nafte u svetu, juče razgovarali o unapređenju saradnje u sektorima nafte, gasa i petrohemije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari