Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad pokazao je juče da odlično zna da igra igru mačke i miša sa Zapadom, ocene su poznavalaca političkih prilika u regionu nakon najnovijih predloga vlasti u Teheranu iznetih Zapadu povodom nuklearnog spora.

Ahmadinedžad je vešto u poslednjem trenutku ponudio ustupak zapadnim moćnicima neposredno pre početka razgovora o novom paketu sankcija protiv islamske republike. „Pojedini dižu galamu ni oko čega. Nema problema. Potpisali smo sporazum. Daćemo im 3,5 odsto urana, a za četiri do pet meseci još 20 odsto“, kaže Ahmadinedžad. On je ponovio da nema problema da Iran obogaćuje uran izvan svoje zemlje, što je deo dogovora kojem se Teheran opire mesecima.

Podsećanja radi, Iran je u oktobru sa čelnicima SAD, Kine, Rusije, Britanije, Francuske i Nemačke pristao da će uranijum obogaćivati izvan svoje zemlje te da će omogućiti međunarodnim inspektorima pristup nuklearnom postrojenju Kom. Prema dogovoru, Iran bi trebalo da tri četvrtine svog urana prebaci u Rusiju i Francusku gde bi se on obogaćivao za potrebe teheranskog nuklearnog reaktora, koji proizvodi medicinske izotope. Nešto kasnije Iran je odstupio iz sporazuma zahtevajući da se tekst doradi unošenje specijalnih termina i preciznih rokova.

Iznenadno saopštenje usledilo je nakon što je Zapad uputio zvaničan poziv Rusiji i Kini da podrži novi paket sankcija UN protiv iranskog energetskog sektora, Centralne banke i Revolucionarne garde.

Mark Valas, bivši američki ambasador u UN i predsednik lobističke grupe Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, ocenio je Ahmadinedžadove akcije kao šahovski potez. „Iranski režim je šahovski velemajstor na međunarodnoj sceni. Sasvim sigurno iranski tim je nadmašio zapadni“. Zapadne sile reagovale su sa sumnjom, dok su Rusija i Kina pozdravile potez Teherana. Šef francuske diplomatije Bernar Kušner kaže da je zbunjen, pa čak i pesimističan povodom ponude Irana. Zapadne sile navode da bi Iran svoj predlog trebalo zvanično da dostavi Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), kako bi predlog bio formalno prihvaćen. „Moramo da vidimo da li će Iran zaista preduzeti napore da obogaćuje uran izvan svoje zemlje. Jedna izjava ne znači i konkretne korake“, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel. Kineski ministar spoljnih poslova Jang Jieći uveren je da je neophodno nastaviti pregovore sa Iranom, dok visoke zapadne diplomate kažu da ovom igrom Ahmadinedžad samo kupuje još vremena za Iran.

Istovremeno, Iran je opet „gurnuo prst u oko“ na ograničenja UN vezana za program o balističkim raketama lansiranje rakete u svemir u kojoj su bili živi organizmi: miš, dve kornjače i nekoliko crva. Državna televizija prikazala je lansiranje rakete tipa „kavošgar -3“ sa, kako je rečeno, živim organizmima u njoj. Novinska agencija ISNA prenela je da se kapsula vratila na Zemlju sa svojim neobičnim „putnicima“. Ahmadinedžad je pozdravio lansiranje kao iskorak u „globalnom zapadnom dominantnom sistemu“. Takođe je izrazio nadu da će uskoro njegova zemlja poslati astronaute u svemir.

Eštonova nasleđuje Solanu

Brisel – Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton prihvatila je ulogu šefa međunarodne pregovaračke misije povodom nuklearnog pitanja Teherana. „Preuzeću ulogu Havijera Solane na mestu predstavnika šest svetskih sila uključenih u razgovore sa Iranom. Jedna stvar na koju ću sigurno raditi jeste traganje za dijalogom, čemu je težio i Havijer. Veoma je važno naći rešenje putem pregovora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari