Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad juče je atomskoj agenciji te zemlje naredio da počne proizvodnju znatnije obogaćenog uranijuma. „Po božjoj volji, počeće obogaćivanje od 20 odsto“, rekao je Ahmadinedžad, a prenosi državna televizija. Iranski predsednik nije precizirao kada će početi proces obogaćivanja.

 On je govorio na sastanku kome je prisustvovao i direktor iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi. „G. Salehi, počnite proizvodnju 20 odsto (obogaćenog uranijuma)“, rekao je Ahmadinedžad. On je dodao i da je Iran došao u posed laserske tehnologije za obogaćivanje uranijuma, ali da za sada ne namerava da je koristi. „Za sada ne nameravamo da je koristimo“, rekao je iranski predsednik. On, međutim, nije naveo razlog za to.

Iran za sada uranijum obogaćuje do 4,5 odsto za potrebe svoje prve nuklearne elektrane koja je još u izgradnji. Ta elektrana, izgrađena uz pomoć Rusije, trebalo bi da počne s radom kasnije ove godine.

Proizvodnja obogaćenog uranijuma je glavna briga međunarodne zajednice, s obzirom na to da se može koristiti za proizvodnju atomskog oružja, dok Iran tvrdi da svoj nuklearni program razvija u miroljubive svrhe. Iran i grupa od šest zemalja koju čine stalne članice Saveta bezbednosti UN i Nemačka razmatrali su plan UN po kome bi Iran izvozio najveći deo svog uranijuma na obogaćivanje u inostranstvo, najviše u Francusku i Rusiju, odakle bi bio vraćen u obliku pogodnom za korišćenje u nuklearnim elektranama.

Dva nova postrojenja za proizvodnju raketa

Iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi otvorio je juče u Iranu dva postrojenja za proizvodnju projektila, javila je iranska državna televizija. U prvom postrojenju proizvodiće se rakete zemlja-vazduh tipa kaem, koje mogu da se koriste za gađanje neprijateljskih helikoptera, dok će se u drugom postrojenju proizvoditi antiraketni projektili tipa tufan-5, navodi TV. Vahidi je rekao da je tufan-5 „projektil nove generacije koji može da uništi tenkove i blindirana vozila“, dok kaem može da „pogodi ciljeve u vazduhu, pre svega helikoptere koji nisko lete“. Otvaranje novih postrojenja organizovano je u okviru obeležavanja 31. godišnjice pobede Islamske revolucije, nekoliko dana pre glavne proslave zakazane za 11. februar. Iran je u sredu uspešno lansirao i svemirsku raketu kavošgar-3, koja je nosila „eksperimentalnu kapsulu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari