Vrhovno zakonodavno telo Irana, Savet čuvara Ustava, odbacio je mogućnost da poništi izbore održane 12. juna, na kojima je reizabran Mahmud Ahmadinedžad. „Konstatovali smo da na izborima nije bilo prevare i većih nepravilnosti. Ne postoji mogućnost poništavanja izbora“, izjavio je portparol Saveta Abas Ali Kadhodaje.

 Lider opozicije u Iranu, Hosein Musavi, zatražio je da se izbori ponište, kritikujući odluku vrhovnog verskog vođe, ajatolaha Alija Hamneija koji je naredio okončanje protesta opozicije i proglasio Ahmadinedžada pobednikom. Saopštenje u kojem se odbacuje mogućnost poništenja izbora znak je rešenosti režima da slomi postizborno nasilje, najgore od 1979. i vremena Islamske revolucije, radije nego da traži komrpomis sa demonstrantima.

Iranski mediji u međuvremenu su preneli da će ceremonija polaganje zakletve Ahmadinedžada na mestu novog starog predsednika biti održana sredinom avgusta i da su pripreme u toku. Najnovije vesti postavile su pred Musavijem veliku dilemu: da li da prihvati očigledan svršen čin ili da nastavi proteste koji su proteklih dana izvele stotine hiljada ljudi na ulice Teherana.

Potez je usledio nakon što su snage bezbednosti zapretile „odlučnim i revolucionarnim otporom“ ukoliko budu nastavljeni protesti protiv režima. To je jasan znak da bi Revolucionarna garda, možna konzervativna snaga Irana, mogla da interveniše direktno u cilju okončanja političke krize. Uprkos svemu, reformisti ne odustaju od protesta. Policija je tokom poslednjih okupljanja ispaljivala suzavac i pucala u vazduh ne bi li rasterala okupljene demonstrante.

Kao znak podrške režimu u Teheranu, Rusija je juče saopštila da će poštovati objavljene izborne rezultate koje je iranska vlada opisala kao veliku pobedu dosadašnjeg predsednika. SAD i mnoge evropske zemlje uzdržane su i još direktno ne osporavaju rezultate izbora. One oštro upozoravaju protiv nastavak nasilja protiv demonstranata.

Podrška Rusije,stalne članice Saveta bezbednosti UN, od suštinskog je značaja za Ahmadinedžada, naročito za nuklearni program te zemlje, čemu se protive druge članice Saveta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun apelovao je na „hitnu obustavu hapšenja, pretnji i upotrebe sile protiv naroda“.

Proterano dvoje iranskih diplomata iz Londona

London – Velika Britanija je proterala dvoje iranskih diplomata nakon što je Teheran naložio dvojici britanskih diplomata da napuste Iran, izjavio je danas britanski premijer Gordon Barun. „Obaveštavam vas da je Iran doneo odluku o proterivanju dvojice britanskih diplomata, zbog potpuno neosnovanih optužbi“, rekao je Braun poslanicima. Prema njegovim rečima, Britanija je zauzvrat obavestila iranskog ambasadora da će proterati dvoje iranskih diplomata iz ambasade u Londonu. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari