Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad zahtevao je juče od SAD i Velike Britanije da prekinu da se „mešaju“ u unutrašnje poslove Islamske Republike. „Brzopletim govorima nećete ući u krug prijatelja iranske nacije. Zbog toga od vas tražim da prekinete sa mešanjem“, rekao je Ahmadinedžad u izjavi objavljenoj na njegovom internet sajtu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband uzvratio je da njegova zemlja „kategorički“ demantuje tvrdnje da strane države manipulišu demonstrantima koji osporavaju rezultate iranskih predsedničkih izbora.

Predsednik SAD Barak Obama zatražio je od vlasti Irana da prekinu „nasilno i nepravedno“ suzbijanje protesta opozicije zbog rezultata presedničkih izbora. U saopštenju se ukazuje da se „moraju poštovati opšta prava na okupljanje i slobodu govora, a SAD su uz one koji traže ostvarivanje tih prava“.

Vođa opozicije Irana Mir Hosein Musavi kaže da se ne suprotstavlja Islamskoj državi, već da želi da je reformiše. On je ponovo insistirao na tome da se ponište rezultati izbora, a građane je pozvao na nacionalni štrajk, u slučaju da bude uhapšen.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je juče iranske vlasti da ponovno prebroje glasove i da se uzdrže od nasilja prema demonstrantima dok je francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio sinoć da je „neoprostiv“ stav iranskih vlasti prema „legitimnoj želji velikog dela iranskog stanovništva za istinom“.

U međuvremenu, predsednik Izraela Šimon Peres izrazio je nadu da će iransko rukovodstvo nestati pre nego što Islamska Republika iskoristi obogaćeni uranijum, pohvalivši proteste koji su izbili posle predsedničkih izbora u toj zemlji. „Borba protiv lidera iranskog režima je mnogo važnija nego borba protiv bombi“, rekao je Peres.

U Teheranu je juče uglavnom bilo mirno. Očevici su rekli da su u centru Teherana u subotu izbili sukobi policije i oko 3.000 demonstranata. Policija je primenila silu protiv demonstranata, a prema jučerašnjem izveštaju iranske državne televizije, koja za ove incidente krivi „terorističke agente“, najmanje 19 ljudi je poginulo, a više od 100 je povređeno tokom protesta. U protestima su uhapšeni i članovi porodice jednog od Ahmadinedžadovih protivnika Akbara Hašemi Rafsandžanija, među kojima i njegova ćerka. Na protestima je po prvi put uzvikivano „Smrt Hamneiju“. Šef iranske policije Ismail Ahmadi Mogadam obratio se pismom Musaviju u kojem navodi da vojnici više neće reagovati uzdržano ako protesti budu nastavljeni.

Proteran dopisnik televizije Bi-Bi-Si

Iranske vlasti zatražile su juče od britanske stanice Bi-Bi-Si da dopisnik Džon Lejn napusti tu zemlju jer je procenjeno da podržava proteste. Televiziji Al Arabija iz Dubaija saopšteno je da će im dopisiništvo biti zatvoreno do daljeg zbog „nefer izveštavanja“, dok je juče rano ujutru uhapšen dopisnik Njuzvik magazina Mazijar Bahari, državljanin Kanade, i o njegovoj sudbini se ništa ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari