Iran je u petak emitovao snimak drugog „priznanja“ jednog od britanskih vojnih zatvorenika, a iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da Velika Britanija treba da se izvini zbog „povrede“ iranskih voda. Kraljevski marinac Nejtan Tomas Samers rekao je na državnoj Al-Alam televiziji na arapskom jeziku da je želeo da se „izvini“ iranskom narodu.

Iran je u petak emitovao snimak drugog „priznanja“ jednog od britanskih vojnih zatvorenika, a iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da Velika Britanija treba da se izvini zbog „povrede“ iranskih voda. Kraljevski marinac Nejtan Tomas Samers rekao je na državnoj Al-Alam televiziji na arapskom jeziku da je želeo da se „izvini“ iranskom narodu. Forin ofis oštro je osudio emitovanje poslednjeg snimka koji prikazuje kako Iran zarobljava britansko osoblje u Zalivu prošlog petka. „Korišćenje našeg vojnog osoblja u svrhe propagande kao što je ova sramotno je“, rekao je portparol Forin ofisa. Kako je javljeno, britanski marinac je rekao sledeće: „Ušli smo u iranske vode bez dozvole. Zarobili su nas čuvari iranske granice i želeo bih da se izvinim iranskom narodu zbog toga“. Snimak je prikazao krupni kadar marinca koji sedi ispred cvetne zavese, a prikazani su i ostali zarobljenici zajedno s jedinom ženom među njima Fej Trni. Prethodni snimak koji prikazuje njeno „priznanje“ premijer Toni Bler opisao je kao „gnusan“.
Prve javne diplomatske napomene predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada ocenjene su kao drske. AFP je citirao Ahmadinedžada kada je rekao: „Poslednjih godina britanske snage kršile su međunarodni zakon i prelazile su iransku granicu. Britanija bi trebalo da se izvini Iranu“.
Bilo je javljeno da je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, od koga je London zatražio pomoć u krizi, telefonirao iranskom predsedniku. Portparol Erdogana saopštio je da je Ahmadinedžad rekao da „je spreman da razmotri puštanje žene koja je član osoblja“.
Iranska novinska agencija IRNA rekla je da je iransko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo poruku britanskoj ambasadi u Teheranu u kojoj traži „neophodne garancije da se narušavanje iranskih voda više neće ponoviti“. Forin ofis je potvrdio da je dobio poruku od Teherana, ali je odbio da objavi sadržaj.
Samo nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti UN izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog zadržavanja marinaca i mornara i pozvao na rešavanje krize što je pre moguće, ministri će najverovatnije pozvati na njihovo momentalno oslobađanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari